Free cookie consent management tool by TermsFeed

Így készít élelmiszer-hulladékból prémiumterméket egy magyar cég – Podcast

Az élelmiszeripar hulladékaiból csodák származhatnak: a korábban akár problémát jelentő melléktermékekből egészséges prémiumtermékek állíthatók elő. Ezzel foglalkozik a Grapoila, amely a kezdetektől fenntartható módon, zero waste működés mellett állít elő hidegen sajtolt olajokat különféle, máshol nem hasznosított magokból. Holnapután című rádiós podcastunk aktuális adásában a cég alapítójával, Pinczés Mariannával beszélgettünk.
Holnapután című rádiós podcastunkat vasárnaponként 20:00-tól a Petőfi Rádión követhetitek, de a teljes beszélgetést az alábbi lejátszóra kattintva is meghallgathatjátok. Keressétek a Greendex podcastjait a Spotify-on, az Apple Podcaston és a többi gyűjtőoldalon!

A jövőre 15 éves Grapoila – amely mára több mint 70 főt foglalkoztat – egyetemi projektként indult. Az ötlet az volt, hogy borászati melléktermékekből állítanak elő valamit. A borkészítés során visszamaradó törköly nagyon értékes alapanyagot rejt, amit a borászatok korábban nem hasznosítottak, hulladék lett, vagy jó esetben komposztálták. Ahogy Marianna meséli, a tandíjára félretett pénzből vásárolta az első présgépet, innen pedig nem volt megállás.

Különleges hidegen sajtolt olajok

Manapság a szőlőmag mellett a szőlő héját is feldolgozzák, és a préselés végén visszamaradó magkrémet is. A magkínálat is egyre bővül. Ahogy vendégem mondja, időről időre vannak kísérleti periódusok, amikor sok új termékük jelenik meg, a mostani is egy ilyen időszak. Így lehetséges, hogy mára már több mint 20 féle maggal dolgoznak, köztük olyan különlegességekkel, mint a málna- és a homoktövismag.

A volumen is felszökött, hiszen csak borászati törkölyből évente 1200 tonnát képesek feldolgozni. Az olajok mellett pedig különféle étrend-kiegészítőket, liszteket és kozmetikumokat is előállítanak, megvalósítva ezzel a hulladékmentes termelést. Marianna szerint náluk semmi nem megy veszendőbe. Azt, amit más módon nem tudnak hasznosítani – például a dió héját –, fűtésére használják fel.

Hogy ezt mennyire komolyan veszik, azt jól jellemzi a törlőrongyok esete is. Az üzemekben használt rongyokat egy cégtől bérlik. Amikor ezek már tisztításra szorulnak, akkor a cég elviszi őket, a tisztításuk előtt pedig kipréseli a bennük felgyülemlett olajat. Ezután az olaj megy a kazánba, hogy segítsen előállítani a mosoda melegvizét.

Permakultúra és edukáció

Sokszor emlegetjük manapság a körkörös gazdaságot mint a fenntarthatóság egyik alapját. Megvalósulni viszont – néhány nagyszerű példától eltekintve – még alig-alig láttuk. A Grapoila a remélhetőleg egyre nagyobb számú kivétel egyike. Erről tanúskodik a cég edukációs programja is.

Az ökológiai lábnyomot nullára csökkenteni lehetetlen, hiszen itt vagyunk, élünk, és élni szeretnénk. Ha viszont lábnyomot hagyunk, akkor hagyjunk pozitív lábnyomot!– mondja Marianna.

Budapesti telephelyükön néhány évvel ezelőtt indították el permakultúrás kertjüket. Itt minden évben több ingyenes nyílt nappal várják a látogatókat, akik a kertbejárás mellett különféle workshopokon vehetnek részt, és megtanulhatják a permakultúra alapjait. Ahogy Marianna mondja, a nonprofit láb a küldetésük, de ennek teljesülése váratlanul sokszor segíti a forprofit vállalkozást is, a fenntarthatóságba való befektetés tehát kifizetődő. Az pedig csak hab a tortán, hogy a kertben termelt zöldségeket és gyümölcsöket a dolgozók – mint egyfajta cafetériát – hazavihetik.

Kétségtelen, hogy a hulladék érték, ezt a Grapolia példája is bizonyítja. A Planet Business Club következő állomása éppen ezért a hulladékot és a belőle előállítható lehetséges értékeket helyezi a középpontba. Hajlamosak vagyunk ugyanis az elhasznált vagy kidobott tárgyakra, anyagokra, élelmiszer-hulladékra szemétként tekinteni, pedig sok esetben ennél jóval több van bennük.

Jó ötletek, technológiai tudás és szakértelem révén a hulladékból érték válhat. Azt, hogy hogyan, számos cég bizonyította már. Te is megismerkedhetsz velük a Planet Business Club Hulladékból érték című workshopján. Ha érdekel a téma, gyere el április 10-én a Buda Part Gate Irodaházba, és vegyél részt 15:00 és 17:00 között egy innovatív és gondolatébresztő beszélgetésen, ahol Pinczés Marianna is előad!
Jelentkezni még lehet, ezen a linken!

Kapcsolódó cikkek

A kereskedelem mindenkit érint: azt is, aki bemegy a boltba, azt is, aki árusít, és azt is, aki éppen fuvarozza az árut. A vásárlás pedig mindig egy döntés. Ennélfogva megkerülhetetlen, fenntarthatóvá alakítása pedig kihagyhatatlan lépés. A Planet Business Club következő workshopján ennek leghatékonyabb gyakorlatai állnak a középpontban.
A február 29-ei első alkalom után tartalmasan telt a Planet Business Club második workshopja is, amelyet ismét a Budapart Gate Irodaházban rendeztek meg. A téma ezúttal az élelmiszeripari hulladékból teremtett érték, valamint az erre épülő körforgásos gazdaság volt.

Köszönjük a regisztrációt!

Megkaptuk az adatait, és hamarosan e-mailben felvesszük Önnel a kapcsolatot.