Vendégem a Transfood Mission és az Ételmentő upcycling márka alapítója, aki hosszú évek óta az élelmiszerek világában kutat és alkot. Eközben olyan jövőálló megoldásokkal próbál előállni, melyek nemcsak a fogyasztói igényeknek felelnek meg, de a környezetet sem terhelik feleslegesen.
Talán épp ezért titulálja magát élelmiszer-futuristának. Mint mondja, „élelmiszer-futurista bárki lehet, ehhez nincs specifikus oktatás, amelyen részt kell venni: a kíváncsiság a legfontosabb, illetve az, hogy ne csak azokban a rendszerekben próbáljunk gondolkodni, amelyekhez hozzá vagyunk szokva”.
Ilyen nem szokványos rendszer az upcycling is. Ebben az esetben nem az a cél, hogy valamilyen hulladékból az eredeti alapanyagot vagy ugyanazt a terméket hozzuk létre, hanem az, hogy a korábban akár hulladékként kezelt anyagból valamilyen magasabb értékű terméket hozzunk létre. Ahogy Júlia mondja, ez a hétköznapokban sem teljesen ismeretlen, hiszen például egy régi bútor átfestése tipikusan ilyen dolog. Az adásban szót ejtünk ilyen élelmiszerekről, például a szezonalitása folytán aktuális dinnyehéjról, melyből többek között savanyúság, kimcsi és lekvár is készülhet.
Gyakran és sokat beszélünk az újrahasznosításról, míg az upcycling fogalmával viszonylag ritkán találkozni. Pedig ez is újrahasznosítás, ráadásul a jobbik fajtából! A Holnapután aktuális adásában Dalmadi Júlia élelmiszer-futuristával, élelmiszeripari startupperrel élelmiszereink jövőjéről, akár otthoni konyhánkban is megvalósítható upcyclingról és korábban hulladékként kezelt alapanyagokról is beszélünk.
Vendégem a Transfood Mission és az Ételmentő upcycling márka alapítója, aki hosszú évek óta az élelmiszerek világában kutat és alkot. Eközben olyan jövőálló megoldásokkal próbál előállni, melyek nemcsak a fogyasztói igényeknek felelnek meg, de a környezetet sem terhelik feleslegesen.
Talán épp ezért titulálja magát élelmiszer-futuristának. Mint mondja, „élelmiszer-futurista bárki lehet, ehhez nincs specifikus oktatás, amelyen részt kell venni: a kíváncsiság a legfontosabb, illetve az, hogy ne csak azokban a rendszerekben próbáljunk gondolkodni, amelyekhez hozzá vagyunk szokva”.
Ilyen nem szokványos rendszer az upcycling is. Ebben az esetben nem az a cél, hogy valamilyen hulladékból az eredeti alapanyagot vagy ugyanazt a terméket hozzuk létre, hanem az, hogy a korábban akár hulladékként kezelt anyagból valamilyen magasabb értékű terméket hozzunk létre. Ahogy Júlia mondja, ez a hétköznapokban sem teljesen ismeretlen, hiszen például egy régi bútor átfestése tipikusan ilyen dolog. Az adásban szót ejtünk ilyen élelmiszerekről, például a szezonalitása folytán aktuális dinnyehéjról, melyből többek között savanyúság, kimcsi és lekvár is készülhet.
Érdekes egyébként, hogy az upcycling egyáltalán nem új dolog, sőt régen dübörgött igazán ez a szemlélet. Hogy mást ne mondjunk, így született például a pálinka is.
Az élelmiszer-sivatagok kapcsán szót ejtünk arról, hogy a minőségi és a mennyiségi választék mennyire nem magától értetődő. Minél kevesebb termelő, piac és bolt van a környékünkön, annál nehezebben tudunk változatos élelmiszerekhez hozzájutni. Persze abban az esetben a széles választék sem segít, ha önmagunkat zárjuk szűkre szabott keretek közé. Az étkezés sok tekintetben kulturális kérdés, ami rendjén is van. De ahogy a Holnapután aktuális vendége is kiemeli, a kíváncsiság, az új ízek és ezzel együtt az új kultúrák felfedezése színesíti az étkezéseinket, sőt gyakran inspirál fenntarthatóbb megoldásokra.
A tudatosság, a hulladék és az élelmiszer kapcsán is egyre nagyobb teret kap. A Planet Business Club következő állomása a hulladékot veszi górcső alá. Egészen pontosan azt az értéket, amit a hulladék képviselhet bizonyos esetekben. Ugyanis hajlamosak vagyunk úgy tekinteni az elhasznált vagy kidobott tárgyakra, anyagokra, mint szemétre, azonban sok esetben ennél jóval több rejtőzik a hulladék kihasználhatósága mögött.
Egy jó ötlet, technológiai tudás és szakértelem segítségéből a hulladékból érték válhat: hogy hogyan? Számos cég bizonyította már, és Te is megismerkedhetsz velük a Planet Business Club Hulladékból érték workshopján. Ha érdekel a téma, gyere el április 10-én a Buda Part Gate Irodaházba, és vegyél részt 15:00-17:00 között egy innovatív és gondolatébresztő beszélgetésen, ahol többek között Dalmadi Júlia is előad. Jelentkezni még lehet, az alábbi linken! |