HU | EN
MENÜ

A csikk-korszak vége Koppenhágában? Zseb-hamutartóval a felelős dohányzásért

2021. August 05.

A dán főváros önkormányzata több helyszínen, a kávézókban és a tengerparton is felvette a kesztyűt az eldobott cigarettacsikkek elleni küzdelemben: kreatív megoldással biztatják a dohányzókat, hogy szenvedélyüket szemetelésmentesen gyakorolják.

 

Bár sokan gondolnák, hogy a cigarettacsikk papírból készül és viszonylag gyorsan lebomlik, fő alkotóanyaga valójában a műanyag, amely eldobva és szétszóródva nagyon káros a környezetre, ráadásul kifejezetten kellemetlen látványt nyújt.

A pszichológiai hatásokat ismerve tudjuk, hogy az eldobott szemét további szemetelésre biztatja a városlakókat, így összességében nemcsak rossz szokás a dohányzás közben elszórt hamu és eldobott csikk, hanem a környezetre ártalmas folyamatok felgyorsítója is.

Lebomlásuk közel sem gyors, valójában akár tíz évig is eltarthat. A cigarettacsikkek azonban nem csak a műanyag miatt károsak: minden egyes darabjuk rengeteg veszélyes anyagot is tartalmaz, amelyek a vízbe kerülve kioldódhatnak.

A koppenhágai önkormányzat ezt megelégelve komoly kampányt indított, melynek keretében 300 kávézóba helyeztek el elvihető, úgynevezett zseb-hamutartókat, melyeket ingyen kérhetnek a dohányzók. Ezek a többször használható, könnyen tisztítható csikktartók bármelyik zsebben vagy táskában elférnek és legalább mérséklik az amúgy káros szokás környezeti hatásait.

Egy másik kapcsolódó akció keretén belül két helyszínen, az Amager Strandparkban és a Svanemøllen Beach tengerparton lehet a formatervezett mobil hamutálakat használni. A cél, hogy a tengerpart homokja és a víz helyett a dohányzók ebbe hamuzzanak és dobják a csikket. A tölcsér alakú, színes kis tárolókat könnyű a homokba letűzni, nem borítja fel őket a szél. A strandról való távozáskor ezeket ki kell üríteni és visszatenni a kölcsönző állványára.

Københavns Kommune

Fotó: Københavns Kommune

Ezekkel a lépésekkel Koppenhágának az a célja, hogy kevesebb mikroműanyag kerüljön a környezetünkbe, különös tekintettel a tengerpartokra. Az akciók egyben felelős viselkedésre is sarkallnak: a kis tárolók látványosan szembesítenek az általunk felhalmozott szeméttel (hamuval és hulladékkal).

A dohányzás káros hatásai messze túlmutatnak az emberi tüdőben végzett roncsoláson vagy a mikroműanyagok problémáján. A dohányültetvényeket sokszor kivágott erdők helyén ültetik el, egyes számítások szerint a dohányipar felelős a globális fakitermelés öt százalékáért, ez pedig azt jelenti, hogy évente fák milliárdjait vágják ki a dohányzók kedvéért. A dohány ráadásul tönkreteszi a talajt, szennyezi a levegőt és a vizet is, szállítása pedig szintén hatalmas karbonlábnyommal jár.

 

Borítókép: Getty Images