HU | EN
MENÜ

Kocsis Tibor Dávid aranya című filmjének bemutatója

2021. November 26.

A film első magyarországi bemutatójára 2021. december 2-án, 18:00 órakor kerül sor a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó margóján, a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi Központ C épületének plenáris termében (1101 Budapest, Albertirsai út 10.).

Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező már az egyetemen is egy környezetvédelmi támájú dokumentumfilmmel diplomázott. 2004-es Új Eldorádó című filmje pedig az elmúlt évtized egyik legtöbb díjat nyert alkotása lett, amelynek köszönhetően a hazai és külföldi köztudatban is megjelent a Verespatakot fenyegető ökológiai katasztrófa ügye.

Az ismert történet szerint ugyanis egy román–kanadai bányatársaság, a Rosia Montana Gold Corporation vállalat ezen a 2000 éves, festői erdélyi településen hozná létre Európa egyik legnagyobb nemesfémbányáját. A cég hosszútávú bérleti jogot szerzett a több mint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejtő területre, amelyek kinyerését nagy mennyiségű cianid és dinamit felhasználásával tervezik.

A verespataki témával foglalkozó 300 tonna arany című rövid dokumentumfilmet 2016-ban, a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmával láthatta a közönség. Ehhez illeszkedik a most bemutatásra kerülő Dávid aranya című egészestés mozifilm, amely a helyi Alburnus Maior egyesület elnökének, Eugen Dávid és családjának az életén keresztül mutatja be a bányaprojekt elleni harc 20 évét. Az egészséges és élhető környezetért vívott több évtizedes küzdelem meghozta első gyümölcsét, 2021 júliusában az UNESCO felvette Verespatakot a világörökség listájára. Így felcsillant a remény, hogy elkerülhető legyen egy újabb, a 2000-es tiszai cianid szennyezéshez  hasonló környezeti katasztrófa.

A vetítés ingyenes, a részvételhez és belépéshez kérjük, hogy regisztráljon látogatóként a Planet Budapest 2021 rendezvényre: https://regisztracio.planetbudapest.hu/

Látogatói információk: https://planetbudapest.hu/assets/documents/PLANET-LatogatoiTajekoztato_HU_nov18.pdf

A hatályos jogszabályok értelmében a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó területére belépés magyar állampolgárok részére csak érvényes védettségi igazolvány felmutatásával lehetséges. A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy védettségi igazolvány felmutatása nélkül vehet részt az eseményen, de kizárólag a koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt.

 

Dokumentumfilm, 106 perc, 2021

román nyelven, magyar felirattal, angol szinkrontolmácsolással