HU | EN
MENÜ

Ecettel permetezik Bologna utcáit: fenntartható olasz módszer a gyomirtásra

2021. April 30.

Egy házi praktika széles körű alkalmazásával keres fenntartható és hatékony megoldást Bologna hatósága az utcák rendben tartására. Az olasz város macskaköves utcáit környezetbarát megoldással, egyszerű háztartási ecettel tiszítják meg a gyomnövényektől.

Az elmúlt években világszerte sok háztartásban visszatért az egyszerű ecetes vagy szódabikarbónás takarítás: a mindenki számára elérhető alapanyagok környezetbarát, természetes tisztítószerként ugyanolyan hatékonysággal bírnak, mint a kémiai folyamatban előállított társaik. 

Sokan azért választják ezt az otthoni tisztítási módszert, mert a házi ecetes tisztítószerek gyorsan és egyszerűen előállíthatók, ráadásul akár nagyobb mennyiségben is tárolhatók otthon úgy, hogy boltban kapható konkurenseikkel ellentétben nem igénylik az újabb műanyagflakonok legyártását. Az otthoni ecetes tisztítószerek egyébként az évszaknak megfelelően illatosíthatók naranccsal, citrommal vagy zöldfűszer-ágakkal.

Macskaköves utcák

Március végén a bolognai önkormányzat honlapja számolt be a tavaszi nagytakarítás kezdetéről, valamint arról, hogy a régi-új módszerrel tisztítják majd a város utcáit. A hatóságok a történelmi városrész macskakövei között megjelenő gyomnövényzetet egy jól ismert házi praktikával ártalmatlanítják: ecettel locsolják le. A módszer nem csak hatékony, de környezetkímélő is.

A gyomirtás az úgynevezett meleg hónapok alatt – áprilistól egészen októberig – folyamatosan zajlik a város közterületein. Ez idő alatt a karbantartó személyzet várhatóan mintegy 900 kilométernyi járdát és 30 ezer négyzetméter burkolatot kezel majd az olyan tereken, mint a Piazza Santo Stefano, a Piazza San Domenico, a Piazza San Francesco, a IV Novembre, valamint a középkori városkapuhoz közeli területek.

A művelet az invazív és makacs növények eltávolítására irányul, azokra, amelyek a falak hasadékaiban, a járdaszegélyeken vagy a macskakövek között nőnek, nem túl dekoratív összképet eredményezve.

Hatékony, és az emberi szervezet számára teljesen ártalmatlan

A gyomlálási folyamat első szakaszában bozótvágókat és fúvókat alkalmaznak, ezt követően a szerves anyagok összegyűjtése következik. Az utolsó szakasz része az ecet, amelyet a város utcáin permeteznek majd szét.

A város döntéshozói szerint ez a módszer a nem kívánt növények irtására kiválóan alkalmazható, ugyanakkor az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan. Ezzel a művelettel nem csupán a felszíni tisztítás a cél, hanem a gyomnövények gyökérhálózatának elpusztítása is.

Bologna környezetbarát megoldása iránymutató lehet más európai nagyvárosoknak, de a módszer alkalmazható lenne olyan magyarországi történelmi városközpontban is, mint Sopron, Kőszeg, Pécs, Győr, Gyula, Szentendre vagy éppen a Budai Vár.

A legtöbb európai nagyvárosban komoly problémát jelent megtalálni azokat a környezetkímélő megoldásokat, amelyek nagy területen alkalmazva is hatékonyak és – nem mellesleg – gazdaságosak. A gyomirtás és takarítás mellett a havas-jeges időben történő sózás is több városban vet fel környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket. 

 

Borítókép: Getty Images