HU | EN
MENÜ

Elhagyott villamoskocsiszínből született meg Torino új éke

2021. November 24.

Az észak-olasz várost sokan ismerik a torinói lepelről, focicsapatáról, a Juventusról vagy a kiváló kávékról. Az biztos, hogy a „torinói villamospark” is kiérdemli a világhírt – pedig eredetileg ideiglenes megoldásnak indult, amit egy civil szervezet kezdeményezett. A negyedik legnépesebb olasz város fillérekből hozott létre új parkot a város szívében.

 

A Precollinear Park névre keresztelt projekt egy elhagyatott és kihasználatlan villamospályát, illetve egy kocsiszínt kíván visszaadni a torinóiaknak. Az ideiglenes parkosítást az a 2014-ben alapított, Torino Stratosferica nevű nonprofit kulturális csoport szervezte, amely elsősorban városfejlesztéssel kapcsolatos rendezvényekben és fiataloknak szóló urbánus fesztiválokban utazik.

Bár innen nézve nem meglepő, hogy ez a projekt megvalósult, a Precollinear Park ötlete az első nagy karanténidőszak terméke, és kevéssé vág a csoport profiljába: a Stratosferica tagjai arra gondoltak, mi lenne, ha a járvány miatt elcsigázott torinóiak a karantén időszak lezárása után a rég nem járó 3-as villamos 700 méteres vonalán találkoznának, amibe egy híd is beletartozik?

A fűvel és fákkal már egyébként is benőtt tér parkosítását a szervezet saját zsebből fizette: kerti bútorokat vettek, dekorációt készítettek, szórólapokat osztottak. Így mikor májusban lazított a kormány a szigorú szabályokon, és a torinóiak is visszafoglalhatták az utcát, a Precollinear Park már készen állt a fogadásukra.

A nyolcvanas években épült villamosvonalat azért voltak kénytelenek magára hagyni a város vezetői, mert a 2013-ban vásárolt új villamosok túl nehéznek bizonyultak ennek a szakasznak. A sors iróniája, hogy ha ez a fejlesztési figyelmetlenség, hiba nincs, akkor a Precollinear Park sosem jöhetett volna létre.

A projektet eredetileg figyelemfelhívásnak szánták, a Pó folyó feletti hídra időszaki, városfejlesztési tárlatot álmodtak meg. Mivel azonban a torinóiak szinte szó szerint elözönlötték a parkot, a város vezetése először pár hónapra, aztán több mint egy évre engedélyezte a fennmaradást, és most már úgy tűnik, hogy a Precollinear Park örökre ott marad a város szívében.

A Torino Stratosferica az egész parkot 18 ezer euróból (kb. 6,7 millió forint) építette, ebbe egy információs központként működő konténer és hangtechnika is belefért, így többféle rendezvényt is lehet tartani a helyszínen.

A szervezet szeptember elején még arról posztolt a Facebookon, hogy az üzemeltetéshez önkénteseket keresnek: eddig hatvanan dolgoztak a parkban, de úgy tűnik, ez nem elég, hisz ahogy növekszik a látogatók száma, úgy lesz egyre nagyobb szükség a hibák, sérülések javítására is. Sőt, a Torino Stratosferica hétről hétre frissíti a dekort is, így mindig van ok arra, hogy a környékbéliek újra és újra kilátogassanak az egykori pályára.

Aki szeretné, anyagilag is tudja támogatni a projektet, a szervezőknek a növekvő bevételeknél is nagyobb örömet jelent, ha más városok is tanulnak tőlük. Budapesten is sok olyan magára hagyott, lepusztult hely van, amibe – némi kreativitással – új életet lehetne lehelni. Az efféle megoldásoknak ráadásul kettős eredménye van: egyrészt növelik a zöldterületek arányát, ezzel is elősegítve a klímaváltozás hatásaival vívott harcot, másrészt a lelkünknek is jót tesznek.

Borítókép: Getty Images, illusztráció: Torinostratosferica.it, Torinostratosferica / Facebook