HU | EN
MENÜ

Erdősítésre fordítják a helyreállítási alap egy részét, 50 millió facsemetét ültetnek

2021. September 17.

A korábbi program után újabb erdősítési kampányba kezdett a romániai Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium. A kitűzött célra mintegy másfél milliárd eurót fordítanak az uniós helyreállítási alap Romániának szánt forrásaiból.

 

A kampányt Olténiában, a Duna árterülete közelében található Dabulesti város határában kezdték el több száz akác elültetésével, Klaus Iohannis államfő, Florin Citu miniszterelnök és Tánczos Barna, a tárca vezetője részvételével, még az idei év tavaszán.

A tervek szerint Olténiában 3500 hektárnyi területet erdősítenek be, hogy megkössék a homokos talajt. A helyzet némileg hasonló a Duna-Tisza közi Homokhátsághoz: a térségben ugyanis – ahol a Duna szabályozása miatt elmaradtak a rendszeres áradások – a sivatagosodás jelei mutatkoznak, ezért sürgős beavatkozásra van szükség, mert évente több mint ezer hektárnyi termőföld tűnik el.

Az Országnyi erdő elnevezésű, 2020-ban indított erdősítési projekt megvalósítása után idén újabb ötvenmillió facsemetét fognak elültetni. Az erdősítés a klímaváltozás megfékezését, az egészséges, tiszta környezet megteremtését is szolgálja, ezért a bukaresti hatóságok jelentős összeget szánnak az uniós helyreállítási alapból Románia újraerdősítésére – írja az MTI a román államfőt idézve.

Románia területének 29 százalékát borítja erdő, míg az európai átlag 38 százalékos. A tervek igencsak ambiciózusak, az országos helyreállítási terv egyik célkitűzése ugyanis az, hogy Romániában az erdős területek aránya utolérje, majd meghaladja az európai átlagot.

Igaz, addig meg kell küzdeniük a fatolvajlással is, az országban ugyanis hatalmas problémát jelent az erdőirtás ezen formája. A szervezett bűnözői csoportok profi eszközökkel indulnak az erdők irtására, és az erdészek megfélemlítésétől vagy megölésétől sem riadnak vissza. Hogy ezt a jelenséget visszaszorítsák, Kovászna megyében újfajta jelzőrendszerrel kísérleteznek, amelytől azt remélik a szakemberek, hogy gátat vethet a bűnözői csoportok garázdálkodásának.

 

Borítókép: Getty Images