HU | EN
MENÜ

Európa legnagyobb fedett vertikális kertje nyílt meg Spanyolországban

2021. May 05.

A zöld homlokzatok, a növények egyre több épületen tűnnek fel, egy kis természetet csempészve a városi hétköznapokba. De mi történik, ha a természetet a belső terekbe is beengedjük? Az észak-spanyolországi Santander városában mindezt nem aprózták el: a közel 600 négyzetméteres santanderi projekt a maga nemében a legnagyobb a kontinensen.

Santander évekkel ezelőtt vágott bele a Tabacalera régi épületének modern polgári központtá történő átalakításába. Ez a vállalat – korábbi nevén Compañía Arrendataria de Tabacos – egy spanyol dohánymonopólium volt. 

Sőt, 1636-os alapításával a legrégebbi ilyen a világon, ami ráadásul máig kulcsszerepet játszik a kubai szivar forgalmazásában és értékesítésében a világ több mint 150 országában. Az épületet magát 1959-ben Juan José Resines del Castillo kantábriai építész tervezte, külföldön készült szivarok tárolására. 1993-ban bezárt és azóta várt a megfelelő hasznosításra.

A természet esztétikája és a zöld terápia

A polgári központot (Centro Civico Tabacalera) a városi kikötő közvetlen közelében találjuk, a tengerparttól mindössze egy utca, egy raktárépület és a kompkikötő parkolója választja el. Az épület átalakítását a város a szintén santanderi FDA Arquitectos építészirodára bízta, amely az Universidad de Sevilla egyetemi spin-offjával, egy Terapia Urbana nevű szervezettel dolgozott együtt a projekten. Feladatuk többek között egy hatalmas vertikális kert kialakítása volt, de az épületben szociális munkaállomás, több oktatóterem és műhely, valamint játszószoba is helyet kapott.

A beavatkozás leglátványosabb eleme 17 méter magas, 32 méter széles, vagyis összesen körülbelül 550 négyzetméter. A Centro Civico épületét, így a hatalmas függőleges kertet bárki ingyenesen meglátogathatja nyitvatartási időben, vagyis reggel fél 9 és este 9 óra között, sőt a központban még vezetett túrák is indulnak a látványosság megtekintésére.

Hatalmas méretek

A kert életre keltéséhez 26 különböző faj összesen 22 300 növényét ültettek el a tervezők és a közreműködő kertészek. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként átlagosan 41 növény található a függőleges falon, ezzel nagyon kellemes mikroklímát biztosítva az épületen belül.

Tekintettel a fal méretére, némi tervezést és módosítást kellett végrehajtani annak érdekében, hogy a fal a való életben is működőképes maradjon. A tetőhöz közelebb eső növények az üvegmennyezetnek köszönhetően élvezhetik a természetes napfényt, a fal alsó felén elhelyezett növényzet fotoszintézisét pedig mesterséges megvilágítással segítik.

A lombozat egy úgynevezett félhidroponikus textilrendszerben gyökerezik, amelyet a Sevillai Egyetemen terveztek, és amely lehetővé teszi a gyökerek optimális szellőzését a szükséges tápanyagok elvesztése nélkül.

Ennek a rendszernek a lényege, hogy a szerves (kéreg, tőzegmoha vagy talaj) vagy szervetlen közeg helyett a táptalaj általában LECA vagy agyag aggregátum, ami erős, könnyű, porózus és nagyon jó nedvszívó. 

A LECA könnyű, kiterjesztett agyag, amelyet agyagkavicsnak vagy duzzasztott agyagnak is neveznek. A LECA rendkívül magas hőmérsékletre hevítéssel jön létre: amint az agyag felmelegszik, több ezer légzseb képződik, amelynek eredménye egy könnyű, porózus és erősen nedvszívó anyag – olyannyira, hogy a növényeknek gyakran két–három hétig nincs szükségük további vízre. Az öntözést egyébként automatikus rendszerek végzik, így az emberi beavatkozás kiküszöbölhető.

Folyamatosan változó színek

A különböző éghajlati övezetekből származó növényfajok keverékét úgy rendezték, hogy évszaktól függetlenül mindig legyenek olyan növények, amelyek virágoznak, ezzel egy folyamatosan változó „mozaikot” létrehozva.

A város vezetői azt remélik, hogy a természet és a belsőépítészet határainak elmosása, ilyen módon, növeli a város turisztikai vonzerejét. A vertikális kertet idén áprilisban nyitották meg a nagyközönség előtt, így azt egyelőre nem tudhatjuk, hogy a várakozások teljesülnek-e, mindenesetre a beavatkozás jó példa arra, hogyan érdemes megőrizni az építészeti örökséget egy olyan helyszínen, ahol a kikötővel való kapcsolat mindig is meghatározó volt.

 

Cover: Getty Images