HU | EN
MENÜ

Felére csökkenti az öntözéshez szükséges vizet egy magyar találmány

2021. December 11.

A Vízőr nevű termék egy folyadék, ami a talajra permetezve segít megtartani a talaj nedvességtartalmát. A feltaláló Vattay Antal, a Water&Soil Kft. ügyvezetője a Kék Bolygó podcast vendége volt.

 

A modern mezőgazdaság társadalmunk egyik legnagyobb vívmánya, de sajnos egyáltalán nem mentes a károkozástól. Az egy dolog, hogy rengeteg területet kell bevetni, de az öntözésre is rengeteg vizet használunk el – ez pedig az emberiség gyarapodásával napról-napra tovább nő. Víz és hely nem lesz több, de az éhes szájak száma gyarapszik; mit lehet tenni?

Többek között ebben segíthet a Vízőr nevű magyar találmány, aminek egyik feltalálója, valamint az azt gyártó cég, a Water&Soil Kft. ügyvezetője, Vattay Antal volt a Kék Bolygó podcast november 8-i vendége.

Áder János köztársasági elnök fenntarthatósági műsora sokkoló adattal indult: Vattay elmondta, hogy a modern gazdálkodás hatására a termőföldek szervesanyag-tartalma világszere lecsökkent, emiatt pedig az öntözött víz csaknem fele elpárolog – hazánkban ez az arány átlagosan 42-48 százalék, szemben a növények által felvenni képes 32-42 százalékkal.

Száz évvel ezelőtt nem ez volt a helyzet” – jegyzi meg keserűen, majd hozzátette: ezek a számok az olyan száraz helyeken, mint Afrika vagy Ázsia egyes részei, még sokkal rosszabbak, azaz még több vizet öntöznek el, mondhatni feleslegesen.

Az öt éve kapható Vízőr ebben nyújt némi segítséget. Ezt a folyadékot a talajra kell permetezni, aminek így – nagyjából 50 százalékkal – megnő a vízmegtartó képessége. Vattay azt mondja, most épp Indiában tesztelik a terméket, méghozzá rizsföldeken. És bár pontos eredmények még nincsenek, látványos a javulás, mert elég kétnaponta elárasztani a rizst a szokásos napi rutin helyett, ugyanannyi vízzel – azaz ott is megáll az 50 százalékos arány. De nem csak Indiában, hanem Afrikában is bevált a Vízőr – adta magát a kérdés, hogy mi a helyzet idehaza.

A magyar helyzet a mi szempontunkból nem örömteli, nagyon kevesen használják a Vízőrt, olyan 1200–1500 hektáron, ami nagyon kicsi szám” – mondta Vattay. Hogy megtudják, miként lehetne itthon sikeresebb a Vízőr, Vattayék felvették a kapcsolatot az Országos Meteorológiai Szolgálattal – aszálytérképeket kértek, hogy lássák, hol lenne nagyobb szükség a hazai népszerűsítésre.

Legnagyobb megdöbbenésünkre kiderült, hogy Magyarországnak nincs aszálytérképe. Olyan aszálytérképeik voltak, amelyek a biztosítási eseményhez való értékítéletet teszik lehetővé.” A Water&Soil egyeztetett az OMSZ-szel a módszertanról, így elkészülhetett Magyarország aszálytérképe, nyolc évre visszamenőleg.

Ebből az derül ki, hogy van aszály Magyarországon, mondjuk egy 20–30 kilométer átmérőjű körzetben, majd egy évvel később úgy öt kilométerrel arrébb, 15 kilométeres körzetben. Tehát nem beszélhetünk olyan visszatérő aszályról, ami miatt a gazdák úgy éreznék, hogy a Vízőrt a „technológiába beillesztik.”

Vattay szerint ugyan lenne értelme a magyarországi használatnak, de nekik nincs kapacitásuk az itteni terjeszkedéshez, ehhez egyelőre partnert keresnek. A Vízőr a cégvezető bevallása szerint egymilliárd hektáron vethető be világszerte, ebből India 130, Magyarország 5 millió hektár területet jelent.

A mi termékünk – megítélésem szerint – itt olyan 400–800 ezer hektáron volna alkalmazható. Nekünk itt meg kellene találnunk azt a professzionális kereskedőt, aki ebben fantáziát lát. Mi változatlanul azokra a piacokra koncentrálunk, ahol nagyon nagy probléma a víz hiánya.”

A teljes adás ide kattintva hallgatható meg. 

 

Borítókép: Getty Images