HU | EN
MENÜ

Francia tudósok szerint a biogazdálkodás képes lenne ellátni Európát 2050-re

2021. July 09.

Meg lehetne valósítani Európában egy biogazdálkodáson alapuló, fenntartható, biodiverzitás-barát agro-élelmiszerrendszert, amely lehetővé teszi a mezőgazdaság és a környezet kiegyensúlyozott együttélését a francia Nemzeti Kutatási Központ (CNRS) tudósai szerint. Az első lépésért mi, fogyasztók is tehetünk.

 

A kontinens élelmiszerellátási láncolatát a második világháború után a szintetikus műtrágyák intenzív használata, a területi specializáció, a monokultúrák kialakítása és a globális élelmiszerpiacba való beágyazódás jellemezte. Ez a változás növekvő nitrogénszinthez vezetett az élővizekben és a légkörben, ami a szigorodó szabályozások ellenére tovább károsítja az ökoszisztémát és az emberi egészséget.

Mint a One Earth című folyóiratban megjelent tanulmányból kiderül, a kutatók által javasolt forgatókönyvnek három alapvető eleme lenne, melyek összehangolása rendkívül pozitív változásokhoz vezetnek.

Az első az európaiak étrendjének megváltoztatása, kevesebb állati termék fogyasztása lenne, amivel korlátozni lehetne az intenzív állattenyésztést és kiküszöbölni a takarmányimportot, idézi az MTI.

A második elem az agroökológia elveinek alkalmazása lenne a hosszú, változatos vetésforgó általános elterjesztésével, amely magában foglalja nitrogént rögzítő zöldségek termesztését. Ezzel lehetővé válna a nitrogén alapú műtrágyák és a gyomirtó szerek használatának mellőzése.

A harmadik elem a termés és az állatállomány összehangolása lenne, ezek ugyanis gyakran elkülönülnek és túlzottan specializálódott területeken összpontosulnak. Ez a pozitív változás lehetővé tenné a trágya optimális felhasználását is.

A francia kutatók szerint ezzel a forgatókönyvvel 2050-re lehetővé válhatna Európa önellátásának megerősítése és az import mellőzése, sőt, akár a gabonafélék exportja is a fejlődő országokba. A környezet szempontjából a legnagyszerűbb változás az lenne, hogy – sok más előny mellett – jelentősen lehetne csökkenteni a vízszennyezést és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

Borítókép: Getty Images