HU | EN
MENÜ

Ha nem lennének csemetekertek, új erdők sem lennének

2021. April 29.

Az erdők öregszenek, időnként meg is betegszenek, ezért időről időre meg kell őket újítani. A természet erre magától is képes, de ha segítséget kap, ez a folyamat meg is gyorsítható. Ezt a segítséget a csemetetermelőktől kapják meg. Egy új ismeretterjesztő kisfilm most az ő munkájukat mutatja be.

Hazánkban az erdők nagysága folyamatosan nő, jelenleg mintegy kétmillió hektárt kitevő földterületet borítanak be. Ráadásul ez a terület folyamatosan növekszik, amihez sok erdészeti szakember összehangolt munkájára van szükség. 

A munka első lépése a szaporítóanyag, vagyis a magok begyűjtése. Az érett, nagyobb makkokat – mint a tölgy és bükk – a földről gyűjtik be, a kisebbeket – mint a kőris és a juhar – még az előtt szedik, hogy szétszóródnának. Egyes magok képesek ezután azonnal kicsírázni, míg mások akár évekig is pihennek, mielőtt növekedésnek indulnának. Ezeket az úgynevezett átfekvő magokat homokban tárolják, hogy megvédjék a kiszáradástól. 

Magyarországon és a világ számos területén működnek erdészeti csemetekertek. A csemetekertekben szinte elképzelhetetlen mennyiségű fát ültetnek, egy hektárra akár 600 ezer lombos facsemete is juthat. Ezzel száz hektár erdőt lehet betelepíteni. Csak hogy el tudjuk képzelni: ez közel száz focipálya területének felel meg.

A vetés ideje őszre vagy tavaszra esik. Fontos, hogy a magokat takaró talaj ne keményedjen meg, ezért a talajt – legtöbbször kézi eszközökkel – fel kell lazítani. Gondoskodni kell a gyomok eltávolításáról és a megfelelő öntözésről is. A kertekben általában egykét évig nevelkednek a csemeték, amíg elérik a kiültetésre alkalmas méretet. 

A kisfilmből megtudhatjuk többek között azt is, hogy milyen hőmérsékletű víztől növekszenek gyorsabban a csemeték, hogy mi az a vermelés, valamint azt is, hogy melyik fafajta foglalja el a legnagyobb területet Magyarországon.

Az  Élet a csemetekertben – Csemetekert az erdők bölcsője! című, 15 perces, ingyenesen megtekinthető kisfilmet az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) megbízásából, az Agrárminisztérium támogatásával a SopronMédia készítette. 

 

Borítókép: Getty Images