HU | EN
MENÜ

Ingyen ültethetnek fákat a walesiek

2021. December 11.

Fát ültetni nem csak felelősség, de öröm is, hisz ki ne nézné szívesen, ahogy az általa ültetett csemete az évek során vaskos törzsű, kérges fává cseperedik. Ezt az örömöt fokozná a Wales-i kormány egyik kezdeményezése, miszerint ingyen csemetéket biztosítanak minden helyi lakosnak.

 

Lee Waters, a hercegség klímaváltozásért felelős miniszterhelyettese a programról nyilatkozva azt mondta: mindez nemcsak azért jó, mert így több fa nőhet fel az országrészben, hanem mert segít ösztönözni a klímaváltozás elleni fellépést, mi több, ezzel a céllal indították el a projektet. „A fák lenyűgözőek – nyilatkozta lelkesen Waters. – Azáltal, hogy tisztán tartják a levegőt, életeket mentenek, javítják az emberek testi és lelki egészségét, elengedhetetlenek a természeti vészhelyzetek azonosításában, fokozzák a biodiverzitást és természetesen követhetővé teszik a klímaváltozást.”

A kormány úgy számol, hogy 43 ezer hektár fát telepítenének 2030-ig, majd 180 ezret 2050-ig, így érve el a hercegség akkori klímacélját. Ezek hatalmas számok, különösen annak a ténynek a fényében, hogy 2020-ban mindössze 290 hektárnyi fát ültettek Walesben, és 1975 óta egyszer sem kúszott kétezer fölé ez a szám.

Az első lakossági facsemetéket márciustól lehet majd igényelni öt átvevőponton, ezekből jövő októberig húszat tervez nyitni a kormány. Azok a walesiek sem maradnak ki a jóból, akiknek nincs kertjük; az ő kedvükért közterületeken ültet fát az állam. És nem ez az egyetlen fatelepítési stratégia: Waters szerint már év elején elkezdenek tárgyalni egy teljesen új nemzeti erdőség telepítéséről is, hogy ne csupán ember lakta területeken legyen jobb a levegő.

A kezdeményezést a helyi erdősítési alap is támogatja. Az alap igazgatója, Natalie Buttriss úgy fogalmazott, hogy a faültetés „egyszerű és élvezetes” módja a klímaváltozás elleni harcnak.

Persze nem Wales az egyetlen olyan hely Európában, ahol dívik a faültetés. Magyarországon többek között a 10 millió Fa nevű országos közösség foglalkozik azzal, hogy a szervezet nevében szereplő számnak megfelelő mennyiségű új fát ültessenek hazánkban. 2020-ban 15 ezer fát ültettek el.

 

Borítókép: Getty Images