HU | EN
MENÜ

Kanadai művész festett hatalmas levegőtisztító falfestményt a prágai Tesla-épület oldalára

2021. June 09.

A város egyik külső kerületében, egy lepusztult ház oldalára festett hatalmas, szmogevő falfestményt egy Prágában élő kanadai művész, David Strauzz. A Közös a jövőnk című kép 350 négyzetméter nagyságú, és festékanyaga képes a szennyezőanyagok kiszűrésére is.

Újabb reklámok helyett egy hatalmas falfestmény került egy több emeletes ház falára a cseh főváros Holešovice kerületében. A több emelet magas festmény egy női portrét ábrázol és mintegy 130 kilónak megfelelő ásványi festékkel készült.

Az épület maga a 7. kerületben található, és régen az állami tulajdonban lévő elektromechanikai konglomerátum, a Tesla világításért felelős részlegének adminisztratív főhadiszállása volt. Az épület ólommal bélelt alsó szintje olyan szilárd volt, hogy bunkerként is használták korábban. A lepusztult állapotú épület rekonstrukciójára már elkészültek a tervek.

Az ásványi festék a veszélyes szennyezőanyagok 88 százalékát is képes eltávolítani a levegőből, a környezet szempontjából biztonságos sómolekulává alakítva azokat. A nitrogén-oxidok és más illékony szerves vegyületek (röviden: VOC) kiküszöbölése mellett a falfestmény meggátolja a penészképződést, és megakadályozza az épület oldalának túlmelegedését. A festék akár tíz évig is kitarthat, ezért a falfestményt az épület rekonstrukciója során bontják majd le, a tervek szerint az évtized második felében.

Fotó: David Strauzz / Facebook

A nitrogén, amely elsősorban az ammónia, illetve a műtrágyák révén kerül a levegőbe, különösen romboló hatású a természetre nézve. Míg 1 kilogramm metán 25-ször, 1 kilogramm dinitrogén-oxid pedig 298-szor nagyobb felmelegedést okoz a klímában, mint 1 kilogramm szén-dioxid – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal A nemzetgazdasági ágak üvegházhatású gáz és légszennyező anyag kibocsátása című jelentésében.

Az új típusú falfestékek ráadásul egy másik típusú problémára, a vizuális szennyezésre is megoldást jelenthetnek. Az óriásplakátok és más hirdetőeszközök, amelyek amellett, hogy legyártásukhoz rengeteg szennyező festékanyag és papír kell, az elmúlt egy-két évtizedben lényegében ellepték városainkat és a vidéki tájakat.

 

Borítókép: Getty Images