HU | EN
MENÜ

Kihaltnak hitték, száz év után mégis élő példányt találtak az ősi állatfajból

2021. június 10.

Ecuador hivatalosan is megerősítette, hogy két évvel ezelőtt egy olyan óriás teknősfajt találtak az országhoz tartozó Galápagos-szigetek területén, amelyet már bő egy évszázada kihaltnak gondoltak. A Galápagos Nemzeti Park munkatársai egy expedíciót készítenek elő a faj megmentése érdekében.

 

A teknősfaj egy példányát a szigetcsoport egyik legfiatalabb, egyben legérintetlenebb szigetén, Fernandinán találták. A két évvel ezelőtt szervezett expedíción a Galápagos Nemzeti Park és a Galápagos Conservancy szakemberei vettek részt.

Az állatot később a Yale Egyetem tudósai azonosították. Ekkor derült ki, hogy a most felfedezett nőstény a Chelonoidis phantasticus fajhoz tartozik, amelyet több mint egy évszázaddal ezelőtt kihaltnak minősítettek.

A teknősfajt 1906-ban sikerült azonosítani, a kaliforniai egyetem szakemberei az akkori mintákat hasonlították össze az új mintákkal, és a DNS-alapú genetikai teszt eredménye szerint az akkor azonosított, majd két éve megtalált állat ugyanahhoz a fajhoz tartozik. „Száz éve kihaltnak hitték, de most megbizonyosodtunk róla, hogy létezik” – kommentálta a hírt Gustavo Manrique környezetvédelmi miniszter.

 

Expedíciót szerveznek, hogy megmentsék

A Charles Darwin evolúcióelméletének alapjául szolgáló Galápagos-szigeteken több ritka óriásteknősfajta él együtt többek között flamingókkal, szulákkal, albatroszokkal, kormoránokkal és más vízi madarakkal. A Galápagos Nemzeti Park adatai szerint a szigeteken körülbelül 60 ezresre tehető a különböző óriásteknősök populációja.

Hogy megelőzzék a 2012-ben valószínűleg teljesen kipusztult Chelonoidis nigra abingdonii faj tragédiáját, a tudósok kutatóexpedícióba kezdtek. A faj kihalását az élőhelyére telepített kecskék okozták, amelyek lelegelték a fűevő teknősféle táplálékát, de a sólymok is előszeretettel fogyasztanak a tojásokból és a frissen kikelt egyedekből. A Pinta szigetén honos óriásteknős utolsó példánya valószínűleg egy „Magányos George” nevű állat volt.

 

Borítókép: Getty Images