HU | EN
MENÜ

Komoly harc zajlik a Wikipédia klímaváltozásról szóló szócikkeiért

2021. December 11.

Az egyik oldalon a tudományt reprezentáló szerkesztők, a másikon a problémát relativizáló vagy egyenesen tagadó trollok. Mivel a Wikipédiát bárki szerkesztheti, sajnos előfordul, hogy olyan információ kerül bele, ami nem oda való.

 

A Wikipédia egy csodálatos találmány, amit egykor még az internet jószándékú, de megbízhatatlan gyermekének tartott az akadémiai szcéna; mára általánosan elfogadottá vált a használata, egyes felmérések szerint pedig a nonprofit alapítvány által működtetett, bárki által szerkeszthető enciklopédia semmivel sem marad el a fizetős szolgáltatásoktól. Mi több, az angol nyelvű szócikkek száma lassacskán eléri a 6,5 milliót – videójátékok szereplőitől a bonyolult fizikai képleteken át az egyes szappanoperák epizódszinapszisaiig terjed a felfoghatatlanul széles spektrum.

Mivel a Wikipédiát bárki szerkesztheti, sajnos előfordul, hogy olyan információ kerül bele, ami nem oda való – 2015-ben nagyot ment a különböző közösségi média felületeken az amerikai színész Jeremy Rennerről szóló szócikk, ami szerint a Marvel-filmek sztárja egy velociraptor (az erről szóló Reddit-posztok máig olvashatók).

Ugyanakkor létezik egy olyan szegmense a Wikipédiának, amit csak kiemelt szerkesztők matathatnak. Ide a szócikkek csupán 1 százaléka tartozik, mint roppantmód fontos témakör – ilyen a klímaváltozás is. Ennek ellenére néha át-átcsusszannak olyan „javítások”, amik kimondottan károsak, mert tagadják a klímaváltozás létezését. Illetőleg számtalan olyan szócikk van, ami így vagy úgy kapcsolódik a klímaváltozáshoz, de magában nem kiemelt, tehát bárki odaírhatja az elejére, hogy ez az egész csak kitaláció, igenis mindenki vegyen SUV-ot és tessék eldobálni a műanyag flakont, mert a Föld is ezt szeretné.

Ennek megakadályozása érdekében komoly harc folyik, az első sorokban pedig a leglelkiismeretesebb szerkesztők ülnek; róluk készített húszperces podcast-adást a BBC. Az adásban nem csak két lelkes szerkesztő szólal meg, de a Wikipédia Alapítvány egyik munkatársa is: Alex Stinson négy csoportba osztja a klímaváltozással kapcsolatos hibás szerkesztéseket:

  1. Sima figyelmetlenség – akár évekkel ezelőtt elavult tudományos információk.

  2. Egyensúlyproblémák – főleg energetika témában fordul elő, hogy egy-egy terület hangsúlyosabb a többinél (például viszonylag keveset írnak az „Környezetkárosítás és energiaszektor” szócikkben a fosszilis energiahordozók környezetre gyakorolt negatív hatásairól).

  3. Szándékos félreinformálás – finom törlések a fent említett egyensúlyalapú cikkekből (például brazíliai autópályák építése).

  4. Közösségi trollkodás – kimondottan a rendkívüli híreknél fordul elő, mert ekkor az internetes trollok figyelme is az adott téma szócikkére terelődik.

Ugyanakkor Alex Stinson szerint a Wikipédia még mindig viszonylag védett forrásnak számít; a káros szerkesztések 97 százalékát azonnal javítják, ebben pedig nem csupán lelkes szerkesztők segítik az oldalt, de betanított algoritmusok is. A gond tehát nem is annyira az angol nyelvű oldalakkal van, hanem a többivel; míg előbbieket havi 40 ezer ember szerkeszti, addig a 300 elérhető nyelvi változat felét csupán tízen. Ilyen körülmények között a Wikipédia tökéletes forrása lehet a hibás információknak, a klímaváltozást pedig akár cégek és kormányok is manipulálhatják.

A BBC a horvát Wikipédia klímaváltozásos oldalainak közel felében talált klímaszkeptikus állításokat vagy összeesküvés-elméleteket. A szuahéli, román, bosnyák vagy fehérorosz szócikkek azt írják: a tudósok megosztottak a klímaváltozás okait illetően, holott valójában a tudományos konszenzus régóta az, hogy az átalakulás emberi tevékenység eredménye. De a kínai Wikipédia is nehéz eset.

Alex azt mondja, az alapítványt aggasztja, hogy a nem angol nyelvű oldalak ennyire megbízhatatlanok, de amíg nincs elég szerkesztő az adott változaton, addig nem tudnak mit tenni ezzel a jelenséggel.

A teljes adás ide kattintva hallgatható meg.

 

Borítókép: Getty Images