Lakható üvegház épül Brémában, ahol a lakók maguknak termelhetik a zöldségeket

2021. november 24.

Két- és háromszobás lakások egy önfenntartó épületben, ahol télen-nyáron zöldek a levelek, a lakók pedig maguknak termelhetik a zöldségeket. Sokan álmodnak olyan otthonokat maguknak, amilyenek egy észak-német városban épülnek.

 

A brémai Kellogg-üzem egykori helyén jelenleg egy különleges építési projekt fut: a cél, hogy a sokáig ipari komplexumként használt területet visszaadják a német lakosságnak, ezért új városközpont épül a helyén. A Neu-Stephani névre keresztelt negyednek e része az a nem mindennapi terv is, ami egy lakható melegházat vázol fel – persze a hagyományos értelemben vett melegházak kényelmetlen párája és nejlonborítása nélkül.

A bécsi Delugan Meissl Associated Architects által megálmodott épület három, egymástól jól elkülöníthető elemre bontható: magukra a lakásokra, az ezektől elszeparált melegházra, valamint a kettő közti, nyitott lugasra. Az épület falai moduláris fapanelekből állnak majd, amiket helyben lehet összeszerelni, kis túlzással igény szerint.

Delugan Meissl Associated Architects

Forrás: Delugan Meissl Associated Architects

A tervek alapján többségében 42 négyzetméteres kétszobás, illetve 54 négyzetméteres háromszobás lakások alakíthatók ki a lakótérben, de 30 négyzetméteres stúdiólakások és 85 négyzetméteres, irodával egybekötött terek is elérhetők lesznek. A lakások száma 30 és 54 között alakul, attól függően, hogy a felsorolt kategóriákból mennyit építenek ki.

Az épület legérdekesebb része persze a melegház, ami a tervek szerint nem csak a lakóknak lenne elérhető, hanem bárkinek, aki közösségi kertészkedésre vágyik. Ez az elfoglaltság a karanténidőszakban kimondottan népszerű urbánus hobbivá vált, ami viszont életformaként a fenntarthatóságot is fokozza, elvégre a helyben termelt zöldségeket nem kell elszállítani a boltokba, és jó eséllyel drága, de környezetszennyező műtrágya sem kerül a gyökerük közelébe.

Visszatérve a melegházra, a lakások egyéni fűtéssel lesznek ellátva, és közösen biztosítják az üveggel védett növények állandó hőellátását – azaz az épület valóban melegházként funkcionál, mert a kint tomboló mínuszok idején is megterem benne a paradicsom.

Forrás: Delugan Meissl Associated Architects

Forrás: Delugan Meissl Associated Architects

A balkonok közösek, ahogy a növénytermesztés lehetősége is – a tervezők nem titkolt célja, hogy a beköltöző lakók saját közösséget alkossanak. Erre szükség is lesz, mert egy ilyen szokatlan épületet gondozni kell majd. Már ha megvalósul, mert mindez még csak terv. Amennyiben megépül, a brémai zöldház 27,5 méter magas lesz, cirka ötezer négyzetméteren terül majd el, és hét emelete lesz.

Hasonló épület egyébként Milánóban is épült: a Bosco Verticale két önfenntartó toronyházból áll, amik 110 és 76 méter magasak, balkonjainkat pedig összesen 21 ezer különböző növény borítja, köztük 730 fa. De ebbe a felsorolásba illik az a svéd felhőkarcoló is, amit fából emeltek 75 méter magasra.

 

Illusztráció: Delugan Meissl Associated Architects / dmaa.at