HU | EN
MENÜ

Létezik egy iparág, ami hamarosan a szénerőműveknél is több szennyezést okozhat

2021. December 23.

A műanyag az új szén.” Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek – figyelmeztetett egy csütörtökön közzétett jelentés, amelyet a The Guardian ismertetett. Ez is egy intő jel, hogy bár teljesen nélkülözni nem tudjuk, de sokkal kevesebb műanyagot kellene fölhasználnunk.

 

A Bennington College Beyond Plastics (Műanyagokon túl) projektjének jelentése megállapította, hogy az amerikai műanyagipar legalább 232 millió tonna üvegházhatású gázt bocsát ki évente, ami 116 átlagos méretű szénerőmű kibocsátásával egyenértékű.

A műanyag az új szén” – fogalmazott Judith Enck, a Beyond Plastics elnöke. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a károsanyag-kibocsátás egészségügyi hatásait aránytalanul nagy mértékben viselik az alacsony jövedelmű és színes bőrű közösségek.

A műanyagipar klímaváltozást okozó károsanyag-kibocsátásának 90 százaléka mindössze 18 olyan közösségre korlátozódik, amelynek lakói 28 százalékkal kevesebbet keresnek, mint az átlagos amerikai háztartások, és 67 százalék az esély arra, hogy ezek kisebbségi közösségek.

A jelentés arra is rámutatott, hogy 2019 óta legalább 42 műanyag-feldolgozó nyílt meg, épült vagy vár az engedélyezésre Amerikában. Ha teljes gőzzel munkába állnak, további 55 millió tonna üvegházhatású gázt fognak kibocsátani 2025-re, ami annyi károsanyagot jelent, mint amit összesen 27 500 megawatt teljesítményű szénerőművek bocsátanak ki.

Mivel a Világgazdasági Fórum előrejelzése szerint a globális műanyagtermelés 2050-re megháromszorozódik, Enck szerint a fosszilis tüzelőanyag-ipar új fókusza a műanyag lesz. „A fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó vállalatok kevesebb pénzt keresnek az energiatermeléssel és szállítással, ezért a műanyagot tekintik a B-tervnek. Nekünk, többieknek viszont nincs B-terv. Klímaválságban vagyunk” – hangsúlyozta.

 

Borítókép: Getty Images