HU | EN
MENÜ

Levegőszűrőket telepítettek a mediterrán főváros egyik legforgalmasabb terére

2021. június 22.

Az Omonia tér az athéni városközpont egyik legismertebb tere. A forgalmas közlekedési csomópont levegője kifejezetten szennyezett, ezért nemrégiben modern tisztítóberendezéseket szereltek a tér oszlopaira. A négy formatervezett filter olyan hatást fejt ki a levegőre, mintha harminc fát ültettek volna el.

 

Görögország fővárosa ókori alapokon nyugszik, ennek ellenére a település a 19. század első harmadára szinte teljesen elnéptelenedett, és nagyszabású újjáépülése – más európai városokhoz hasonlóan – a történeti stílusokat követve, a 19. század folyamán ment végbe. Ekkor született meg a belváros egyik legfontosabb tere, az Omonia tér mai formája is. A 19. századi várostervezők a mai belváros északi szélének jelölték ki, azóta a forgalma csak nőtt, ráadásul a magas házakkal körülvett, ezért rosszul szellőző téren folyamatos a gépkocsiforgalom.

A szennyezett levegőjű tér oszlopait a közelgő Környezetvédelmi Világnapra készülődve szerelték fel négy darab, Pamares típusú szűrővel. A holland tervezésű készülék formáját úgy tervezték meg, hogy bármilyen térhez illeszkedni tudjon, miközben végzi a munkáját, vagyis gondoskodik a kültéri levegő tisztításáról.

A gyártó szerint egyaránt alkalmas bevásárlóközpontok, lakónegyedek, állomások, kiállítóterek, hotelek, iskolaudvarok, játszóterek vagy épp mászótermek levegőjének tisztítására. 18 Wattos óránkénti fogyasztásával energia-hatékony a működése, nem kell szűrőbetét cserélni benne, és szinte teljesen zajtalanul, legfeljebb 30 decibel hangerővel dolgozik. (Utóbbi kevesebb, mint amennyit egy hűtőszekrény kibocsát magából.)

A szűrő mindenféle finom és ultrafinom szennyezőanyagot vonz, így a kipufogógázokat, az építkezésekből származó szálló port, a fémes anyagokat, gombákat, és a baktériumokat is. Egy szűrő 3 grammnyi káros mikrorészecskét képes magába szívni egy nap, ez körülbelül 7–8 darab, 3–4 méter lombkorona-átmérőjű fa értékével egyenlő. A számítást alapul véve, a négy szűrő körülbelül harminc fa elültetésével veszi föl a versenyt, legalábbis ami a szennyezőanyagokat illeti.

A rendszert olyan országokban használják már, mint Dél-Korea, Thaiföld vagy Mexikó. Európában a görög főváros mellett holland, belga és német városokban, valamint az erdélyi Nagyszebenben is használják a rendszert.

 

Borítókép: Getty Images