HU | EN
MENÜ

Megtisztítják a Ráckevei-Dunát, fürödni is lehet majd benne

2021. November 12.

A következő évek egyik legjelentősebb környezetvédelmi beruházását készítik elő Magyarországon. A Kvassay- és a Tassi-zsilip között mintegy 57 km hosszú folyószakaszon szeretnék javítani a vízminőséget – jelentette be a Budapesti Fejlesztési Központ. A fejlesztések eredményeképp a vízpart jóval több helyen megközelíthető lesz, és fürödni lehet benne.

 

A Ráckevei-Duna egyedülálló természeti kincs. Kevesen tudják, hogy itt található Európa második legnagyobb úszólápja, majdnem nyolc Margitszigetnyi területet ölel fel. Az úszóláp egy különleges képződmény: hasonló a nádashoz, azonban nem kapcsolódik a mederhez, a vízen lebeg. Amellett, hogy otthona számtalan állatnak és növénynek, egyben olyan, mint egy komplett víztisztító-berendezés. Kivonja a szerves anyagot a vízből, és elraktározza azt, így tisztul a Duna vize. Egyedülálló természeti kincs.

A fokozott algásodás és a túlburjánzó növényzet miatt azonban a Ráckevei-Duna sok helyen elmocsarasodott, a magas tápanyagterheléstől túl sok lett az iszap és túl sekély a víz. Így viszont nagyon kevés az oxigén, ami nélkül nincs élet. Sok olyan szakasz van, ahol a vízfelületet a növényzet teljesen láthatatlanná teszi.

Ráckevei-Duna

További probléma, hogy a hirtelen jött esőzések egyre gyakoribbá váltak, amivel a csatornahálózat nem volt képes megbirkózni. Ez azért is különösen nagy baj, mert a Dél-pesti Szennyvíztisztítóból ilyenkor a tisztítatlan szennyvíz egy része közvetlenül a folyóba ömlött. A vízminőség javítása érdekében néhány évvel ezelőtt megépült egy 7000 köbméteres záportározó, ami a nagy esőzések idején felfogja a szennyezést.

 

Eltávolítják a szennyezett iszapot

A számok beszédesek. A Ráckevei-Duna rendbetétele 4 budapesti kerület és mintegy 21 település több mint 380 ezer lakójának mindennapjait érinti közvetlenül. A Budapest Fejlesztési Központ a a projekt előkészítése és kivitelezése során együttműködik a környékbeli kerületek és települések polgármestereivel, ahogy a vízügyi szakma szereplőivel, a civil- és környezetvédelmi szervezetekkel, hatóságokkal, egyetemekkel és a sportegyesületekkel is.

Kvassay-zsilip

A Kvassay-zsilip. Fotó: Getty Images

Európai uniós program keretében a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ megkezdte a projekt előkészítését és tervezését. 2024-re befejezik azt, és beszerzik a megvalósításhoz szükséges minden vízjogi és környezetvédelmi engedélyt. A munkálatok nyomán megtisztítják a folyómedret a felgyülemlett iszaptól, és megtisztítják a folyót. Emellett ahol szükséges, átalakítják a partfalat is, hogy a vízpart minél könnyebben megközelíthető legyen.

Ráckevei-Duna

A Ráckevei-Duna megújítása fontos a vízminőség, a vízi élővilág és a természeti környezet megőrzése miatt. Feltétele annak, hogy a budapestiek és a környéken élők igazán birtokba vehessék a folyót és a vízpartot, és már a fővárosi szakaszon is újra fürödhessenek a folyóban. A fejlesztés eredményeképp végre visszatérhet a régi élet, ami egykor a Kis-Dunát jellemezte: fürdőzőkkel, horgászokkal, sportolókkal, nyaralókkal, piknikezőkkel.

 

Fotók: Getty Images, Budapesti Fejlesztési Központ