HU | EN
MENÜ

Mit tehetünk a fenntartható divatiparért? Többet, mint gondolnánk!

2021. May 05.

A divatipar elképesztő terhelést jelent a Föld számára. Adunk néhány tippet, amivel okosabban öltözhetsz, így a bolygó is hálás lesz érte!

Ha össze akarjuk foglalni, hogy mi is a probléma napjaink divatiparával, nehéz csupán egy dolgot kiemelni: a ruhatermelésre kiszemelt földek, a borzalmas munkakörülmények, a vegyi anyagok, a kontinenseken átívelő szállítás, a plázákban hatalmas területet elfoglaló üzletek, a csomagküldés (és a díjmentes visszaküldési lehetőség), a mikroműanyagok, az újrahasznosíthatatlan anyagok külön-külön is súlyos terhet jelentenek a környezet számára. 

Talán bele sem gondolunk, de a divatipar a világ egyik legszennyezőbb iparága, ami ráadásul hozzájárul az erdőirtásokhoz és az elsivatagosodáshoz is. A gyapotföldeket a nagyipari termelők a folyókból és a tavakból kiszivattyúzott vízzel öntözik, ami katasztrofális következményekkel jár. 

Mindezt elképesztő túltermelés kíséri. Csak néhány adat, hogy a nagyságrendeket érzékeltessük: a kutatások szerint 400 milliárd négyzetméternyi textília végzi szemétként a varrodák padlóján minden évben. Egyetlen új pamutpóló elkészítéséhez körülbelül 3000 liter víz kell, egyetlen farmer elkészítése pedig akár 10 ezer liter vizet is igényelhet. Mindeközben az előállított ruhák háromnegyede néhány éven belül a szemétben végzi, egy átlagos háztartás szekrényeibe alig férnek be a ruhák – aminek a következménye persze az újabb bútor, a nagyobb lakás, és így az ördögi kör végén a még több ruha.

„A fast fashion egyszerű és olcsó a fogyasztóknak, de borzalmas hatással van a bolygóra” – írja Georgina Wilson-Powell Is It Really Green? című könyvében. Ehhez már csak egy dolgot tehetnénk hozzá: mindez csupán látszólag olcsó a fogyasztó számára. A rossz minőségű, előre tervezett avulású anyagok és az egymást villámsebességgel váltó trendek szinte gondoskodnak róla, hogy a vásárlók ne túl sokáig élvezhessék a ruhákat, cipőket, kiegészítőket. 

De biztos, hogy ennek így kell lennie? A válasz az, hogy nem, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, amivel bárki tehet a fenntarthatóbb divatiparért!

Vásárolj kevesebbet!

Ez a legegyszerűbb és egyben leghatékonyabb eszköz, amit tehetsz! Ha mindenképpen vásárolni akarsz, akkor érdemes lesz a használtruha-boltokat fölkeresned, ahol ráadásul nem egy márka termékeit találod meg, így sokkal színesebben tudsz öltözködni!

Próbáld fel!

A „jó lesz majd valamire” nem jó hozzáállás, hacsak az ember nem farsangi bálba készül minden héten. Lássuk be, az ilyen filozófia mentén megvásárolt ruhát vagy cipőt soha nem fogjuk kihasználni. Ezt a trendet csak erősítik az online csomagküldő szolgálatok, ráadásul sok ingyenes visszaszállítást is kínálva, ezzel közúti forgalmat generálva és komoly terhelést róva a környezetre.

Ne dőlj be minden akciónak!

Ha mindenképpen szükséged van új ruhákra, és kevesebb pénzt kell a kasszánál hagynod, mint tervezted, az jó dolog. De biztos, hogy nem csupán az éppen aktuális akció miatt vásároltál? Mindig tedd fel a kérdést, hogy tényleg szükséged van-e a kezedben szorongatott darabra. Adj magadnak két percet, gondolkozz, és csak ezután dönts!

Cseréld el!

Ha egy ruhát meguntál, kinőttél vagy épp kifogytál belőle, érdemes elgondolkozni azon, hogy ki örülne neki! Szervezz ruhacserét a családban vagy a barátaiddal, egy új darabnak bárki örülni fog!

Ajándékozd rászorulóknak!

Nem szabad megfeledkezni azokról sem, akiknek nincs mit elcserélniük, mert nem tehetik meg. Vedd fel a kapcsolatot egy rászoruló családdal, az egyik segélyszervezettel, vagy keresd fel az egyik közeli ruhagyűjtő konténert vagy adományboltot!

Válassz természetes anyagokat!

A műszálas anyagok kényelmetlenek, a szemétben nem bomlanak le, a mosás és a viselés során pedig rengeteg mikroműanyagot bocsátanak ki magukból. Már csak ezért is érdemes természetes anyagokat választani, ráadásul sokkal kényelmesebbek is!

Fektess be tartós ruhákba!

Az olcsóbb mindig drágább – tartja a népi bölcsesség, és ez bizony a divat esetében tényleg így van. Mindig nézd meg, hogy milyen anyagból készült a kiszemelt ruha vagy cipő, és hogy mik lehetnek a gyenge pontjai!

Válaszd meg jól a márkáidat!

Ne dőlj be a greenwashingnak, vagyis a zöldre mosásnak. Támogass olyan márkákat, amelyek jó anyagokkal dolgoznak, nyíltan kommunikálnak, és megmutatják, hogy hol és hogyan folyik náluk a gyártás. Pártolj el az olyan márkáktól, amelyekről bebizonyosodott, hogy rosszul bánnak a munkatársaikkal és nem tesznek eleget a környezetszennyezés ellen!

 

Borítókép: Getty Images