HU | EN
MENÜ

Négy olcsó és elérhető módszer arra, hogy mi is tegyünk a klímaváltozás ellen

2021. December 23.

Nem feltétlenül kell kutatónak vagy megavállalatnak lenni ahhoz, hogy valódi változást érjünk el. Az alábbi négy módszerre most bárki hathatósan tehet azért, hogy egy kicsit jobb legyen – vagy legalábbis ne legyen rosszabb.

 

A klímaváltozás hatásainak fokozása jelentős részben az energiaszektor felelőssége, ami viszont nem teljesen független a felhasználók viselkedésétől. És bár túlzás azt állítani, hogy mi, átlagemberek pár egyszerű lépéssel megválthatjuk a világot, már azzal is sokat tehetünk a környezetünkért, ha a téli időszakban jobban figyelünk az energiafogyasztásra. Ehhez ad négy egyszerű tanácsot a BBC.

Figyeljünk az ajtókra!

A meleg, ahol csak tud, ki fog szökni felfűtött otthonunkból, így hiába tekergetjük a termosztátot, addig nem lesz konstans a hőmérséklet, amíg meg nem szüntetjük a réseket. Ebben segíthet egy hőkamera, ami sötét színekkel jelzi a vakfoltokat, avagy azokat a helyeket, amiket valahogy be kel tömni.

Az ajtók esetében ez általában a küszöb és az ajtó közötti rés, amit párnával vagy házilag készült huzatgátlóval tömhetünk. Ilyen termék persze kapható is, de minek vásároljunk, amikor könnyen készíthetünk magunknak is? Régi ruhaanyagból varrjunk egy ajtószél hosszúságú huzatot, amit tömjünk ki régi zoknikba töltött száraz rizzsel – az eredmény garantált huzatfogás.

Figyeljünk az ablakokra!

Ami az ablakokat illeti, általában a rossz szigetelés és a több rétegű üveg hiánya a ludas, ezektől megy ki a meleg. Előbbi egy ablakszélességű huzatgátló párnával szintén megoldható, illetve lehet kapni öntapadó szigetelőt is. Utóbbira sajnos nincs jó megoldás azon túl, hogy cseréljünk ablakot, de ez egyrészt nyilván drága mulatság, másrészt nem is igen találni olyan szakembert, aki télvíz idején vállal ilyesmit.

Addig sem kell csüggedni: a BBC szerint egy vastag sötétítőfüggöny meglepően hatékonyan tartja bent a meleget, és ha van valamilyen sűrű szövésű anyagunk, ilyet is varrhatunk magunknak. A dolog hátránya, hogy eléggé sötétít, de mondjuk éjszaka, a legnagyobb hidegekben ez talán nem is akkora baj.

Szigeteljük a tetőteret!

Családi házak esetén sok hőt menthetünk meg az elillanástól, ha szigetelőanyagot fektetünk a födémre. Ez, akárcsak egy meleg gyapjúsapka, segít benntartani a meleget az épületben. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a padlásfeljárók sokszor még így is kiengednek némi hőt – ideiglenes, olcsó, de hatékony megoldás lehet, ha egy műanyag zacskót ragasztunk az ajtó padlás felöli oldalára, ami lelóg a széleken, így fogva meg a meleget. És még azt mondják, a nejlonszatyrok csak pusztulást hoznak ránk!

Figyeljünk oda... magunkra!

A legfontosabb dolog, amit tehetünk egy energiatakarékosabb télért, hogy odafigyelünk a saját viselkedésünkre. Elzárjuk a csapot, amikor fogat mosunk. Lekapcsoljuk a villanyt, amikor kimegyünk a szobából. Letekerjük a termosztátot, ha nappal nincs olyan hideg. Ezek mondhatni triviális apróságok; az már kevésbé alapvető, hogy főzés közben tegyünk fedőt az edényre, inkább mikróban melegítsük az ételt, semmint gázon, vagy ne töltsük túl a vízforralót, mert az életben nem fogjuk felhasználni mind a két liter forrásban lévő vizet. És ha már jön a karácsony, kérjünk energiatakarékos eszközöket ajándékba – a réginél hatékonyabb sütő vagy mosógép jelentősen csökkenti a felvett energia mennyiségét.

 

Borítókép: Getty Images