HU | EN
MENÜ

Noam Chomski: A fiatalokban látom a jövőt

2021. December 11.

Korunk egyik legnagyobb gondolkodója Stan Cox ökológus-genetikusnak adott interjújában fejtette ki a klímaváltozással kapcsolatos gondolatait. Szóba kerültek a republikánusok érdekérvényesítése, az ExxonMobil által aktívan gyakorolt greenwashing és a fiatalok által szervezett nemzetközi klímasztrájkok is.

 

Noam Chomski decemberben ünnepli 93. születésnapját, a kognitív tudomány egyik megalkotójaként tisztelt nyelvész és filozófus azonban még napjainkban is aktív. Viszonylag gyakran nyilatkozik meg a világ dolgait illetően, érdekli a világgazdaság, a politika, a társadalmi problémák globális halmaza, illetőleg az olyan jövőbeli kihívások, mint amilyen a klímaváltozás is.

Utóbbi témában, valamint az általa gyakran kritizált kapitalista berendezkedés környezetvédelmi aspektusait illetően két könyvet is írt, mi több, mások témába vágó írásait is szívesen forgatja és véleményezi. Stan Cox ökológus-genetikus The Path to a Livable Future: A New Politics to Fight Climate Change, Racism, and the Next Pandemic című, november elején megjelent kötete apropóján a szerzővel is megosztotta gondolatait egy interjúban, ezt szemlézzük most.

Chomskit nem lehet azzal vádolni, hogy javíthatatlan optimista lenne. Az interjúban hosszan fejtegeti az amerikai republikánusok rugalmatlanságát, valamint ennek hatásait az olyan nemzetközi klímatematikájú megállapodásokra, mint amilyen a 2015-ös Párizsi egyezmény volt.

Úgy véli, a Republikánus Párt már rég nem politikai párt, működését tekintve inkább érdekérvényesítő szervezetként lehet tekinteni rá. És hogy kinek az érdekeit szolgálja? „A republikánus szervezet, ami már nem is tesz úgy, mintha normális politikai párt lenne, majdnem kizárólag a szupergazdagok jóléte és a nagyvállalati szektor iránt elkötelezett, és egyáltalán nem érdekli a populáció vagy a világ jövője” – állítja a tudós.

Cox felvetésére, miszerint az olyan nemzetközi egyezmények, mint amilyen a glasgowi klímacsúcs végén született, nem tartalmaz elég konkrétumot, Chomski azt feleli, hogy a republikánusok sosem fogadnának el egy sziklaszilárd megállapodást, ennek itta meg a levét a párizsi egyezmény is.

Chomski persze nem csak a gazdag amerikaiak kedvenc – és valóban világszinten befolyásos – pártját ekézi. Szóba hozza az ExxonMobil olajvállalatot is, ami szerinte kiváló példája a környezetkárosítást cukiskodással és okoskodással csomagoló greenwashingnak.

Ne aggódj, vigyázunk rád, mondják. Figyelmes cég vagyunk, sokat költünk olyan futurisztikus megoldásokra, amikkel majd eltávolítjuk azokat a káros anyagokat a légtérből, amikkel épp telepumpáljuk azt. Minden rendben lesz, bízz bennünk!” – gúnyolódik az olajvállalat kommunikációján és hozzáállásán, majd hozzáteszi: amennyiben meg is oldódna valahogy az utólagos széndioxid-kivonás, ennek jó eséllyel ugyanazok a fejlődő országok innák meg a levét, amik most is elszenvedői a nyugati hatalmak szennyezésének.

A legfrissebb IPCC-jelentés a fosszilis üzemanyagok használatának leállítására szólít fel. Abban reménykedünk, hogy visszafordíthatjuk a legrosszabbat és pár évtizeden belül elérhetjük a fenntartható gazdaságot. Amennyiben nem így lesz, elérjük azokat a pontokat, ahonnét nincs visszaút, és a legsebezhetőbbek – akik a legkevésbé tehetnek a krízisről – fogják elsőként elszenvedni a következményeket.”

Chomski szerint a modern világgazdaság intézményei alkalmasak lehetnek erre a fordulatra, de ez időigényes folyamat. Példának az amerikai Alexandria Ocasio-Cortez képviselő nevével fémjelzett tervet hozza fel, ami 2-3 százalékos GDP-arány fejében már jelentős előrelépés lehetne. Üzenetét ennek megfelelően reményteljesen zárja.

A fiatalokban” – feleli Cox azon kérdésére, hogy kikben van minden reménye.„Szeptemberben tartottak egy nemzetközi klímasztrájkot; fiatalok százezrei mentek utcára és a környezetkárosítás befejezését követelték.” Felidézte Greta Thunberg klímaaktivista davosi beszédét, amiben a Time által a 2019-es év emberének választott svéd aktivista a világ vezetőit hibáztatta. Chomski szerint ezek a szavak erővel bírnak, amire szüksége van az emberiségnek.

Küzdelem áll előttünk. Megnyerhető, de minél hosszabbra nyúlik, annál nehezebb lesz. Nekem már nincs sok évem hátra; sokatoknak viszont igen. Létezik egy igazságos és fenntartható jövő lehetősége, és sokat tehetünk, hogy ezt elérjük, mielőtt késő lesz.

 

Borítókép: Getty Images