HU | EN
MENÜ

Nyuszihotelekkel a brit vidék biodiverzitásáért

2021. December 11.

Habár a húsvéti nyuszi brit gyerekek millióinak hoz meglepetést minden tavasszal, sajnos az állatok komoly kihívásokkal küzdenek. Az apróvad-állományok megritkulása nemcsak a szigeteken, hanem a kontinensen, így hazánkban is gondot okoz, de mindezen segíthet egy új módszer. Az apró beavatkozással sokat lehet tenni az állományok megőrzéséért.

 

Az Egyesült Királyság nyúlállománya megannyi mesének és legendának az alapja, Nyúl Péter és kompániája azonban most sokkal nagyobb fenyegetéssel néz farkasszemet, semmint pár mérges kertész. A nyulakat amúgy is túlvadászták a brit szigeteken, 2010-ben viszont egy vírus indult útjára Franciaországból, ami oda vezetett, hogy 2018-ra 43 százalékkal esett vissza a populáció. És a folyamat még tart.

Bár nem köztudott, a nyulak nem voltak mindig jelen a brit szigeteken. Ezeket a kisméretű, szapora növényevőket a normannok hozták magukkal, származási helyükön, az Ibériai-félszigeten pedig már veszélyeztetett állatoknak számítanak, olyannyira megfogyatkozott a számunk.

A britek úgy 900 éven át elvoltak a nyulakkal, főleg mert gyorsan biztosítottak élelmet és szőrmét, de ahogy a gazdálkodóktól az állatok eljutottak a természetbe, onnét pedig a veteményesekbe, már egyre kevesebben örültek nekik, és igyekeztek kiirtani a nyulakat a szigeteken.

A vírus okozta mixomatózis betegség az 1950-es években majdnem sikerre vitte ezt a kétes küldetést, a nyulak 99 százaléka elpusztult. És bár sokan azt gondolták, hogy egy invazív faj kiirtása végeredményben jót tesz a környezetnek, tévedtek: a nyulak majd’ ezer éven át voltak a brit ökoszisztéma részei, a növényzet átformálásában betöltött szerepük pedig számos faj számára kulcsfontosságú.

Ezt felismerve, brit kutatók egy új projektet indítottak, aminek keretében mesterségesen kialakított nyúlotthonokat, vagy ahogy a tudósok viccesen emlegetik, nyuszihoteleket építenek, amikben az állatok nemcsak a ragadozóktól és a vadászoktól vannak biztonságban, de a vírusoktól is.

Mivel sok betegség a kisnyulakra veszélyes igazán, ha épségben fel tudnak cseperedni, nagyobb eséllyel vágnak neki a vadonnak. Mivel a nyulak matriarchális társadalomban élnek, a domináns nőstények kicsinyei több figyelmet kapnak a kevésbé erős fajtársaikéitól, akiket sokszor még ki is túrnak az üregből a társadalom csúcsán álló nyúlmamák; ezekben a biztonságos helyekben ilyesmi nem fordulhat elő, a hotelekben van hely a nyugodt táplálkozásra és szaporodásra, a helyszínek pedig természetes és kiásott üregek egyaránt lehetnek.

A kutatók állítják: a termőföldek tulajdonosai részéről is túlnyomórészt pozitív visszajelzések érkeznek, mert ők is felismerték már, hogy a nyulak nélkül nem ugyanolyan a természet.

 

Borítókép: Getty Images