HU | EN
MENÜ

Polisztirolhab-újrahasznosító üzem épült Hollandiában

2021. June 29.

Az építkezéseken széleskörűen felhasznált anyag újrahasznosítása jelenleg még sok helyen okoz problémát – de mint a példa mutatja, a feladat nem lehetetlen. Sőt, a szakemberek szerint a terület komoly üzleti lehetőséget is tartogat a befektetők számára, így az üzemet továbbiak követhetik Európában.

 

Az építési polisztirolhab (EPS) tulajdonságai miatt közkedvelt az építkezéseken. A Magyarországon leginkább hungarocellként ismert anyag széleskörűen felhasználható, jó és viszonylag olcsó hőszigetelő. A könnyű hab 98 százalékban levegőből és 2 százalékban polimerekből áll. Az építőiparon kívül széles körben használják a csomagolóiparban is, az érzékeny elektronikai cikkektől kezdve a friss gyümölcsökig és zöldségekig sok mindent védenek így a szállítás során.

Az anyag újrahasznosítása azonban csak kevés helyen megoldott, emiatt óriási mennyiségű hulladék keletkezik Európában és a világ más pontjain is. Hogy a körkörös gazdaságra való átállás nem lehetetlen, azt egy új, a hollandiai Terneuzenben felépült üzem is igazolja.

A PolyStyreneLoop névre keresztelt üzem a beérkező EPS-hulladék száz százalékát újrahasznosítja, és egyben azt is igazolja, hogy a nagy léptékű, zárt folyamatban lezajló feldolgozás műszaki és gazdasági szempontból egyaránt lehetséges.

A létesítményben elsősorban Hollandiából és Németországból származó bontási hulladékot dolgoznak fel, új, kiváló minőségű nyersanyaggá alakítva. Az üzemben képesek mindenféle szennyeződést, így például a különböző ragasztókat, HBCD-t (hexabróm-ciklododekán, a polisztirolban alkalmazott brómozott égésgátló), cementet és az egyéb építési maradékokat eltávolítani, ezzel akár további nyersanyagokat is visszanyerve.

Ez az üzem jól mutatja, hogy az EPS-ipar folyamatosan keresi a módját annak, hogy növelje újrahasznosítási képességeit” – mondta Lein Tange, a PolyStyreneLoop társigazgatója. „Az új üzem célja, hogy előkészítse az utat hasonló EPS-újrahasznosító üzemek építéséhez Európa többi részén.”

Az Európai Unió LIFE programjának támogatásából részesülő üzem jogi felépítése is egyedülálló. A létesítményt a holland, non profit, PolyStyreneLoop szövetkezet építette, amelynek tagja a teljes polisztirolhab értékesítési lánc több mint 70 iparági képviselője.

A terneuzeni üzem évente 3300 tonna építési polisztirolhab bontási hulladékának újrahasznosítására lesz képes. Mindez azt igazolja, hogy az új újrahasznosítási folyamat műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból is életképes, az eddig nehezen kezelhető polisztirolhabok pedig teljes mértékben integrálhatók a körforgásos gazdaságba.

Igazi plusz, hogy az üzem nemcsak a jelenleg keletkező hulladékról, hanem a régebbi hulladékról is gondoskodni tud – mondta Jan Noordegraaf, az üzem társigazgatója. – Mindezt nagyjából ugyanakkora energiabefektetéssel tudjuk megtenni, mint amekkora a mechanikai újrahasznosítás lenne, ráadásul az általunk felhasznált energia kizárólag szélerőművekből származik.”

 

Borítókép: Getty Images