HU | EN
MENÜ

Portugália utolsó hőerőműve is bezárt

2021. December 23.

Az ibériai ország idén ősszel lekapcsolta az egyetlen megmaradt hőerőművét is, véget vetve a szennyező energiatermelés egy korszakának. Portugália a negyedik ország az Európai Unió területén, aki hasonlóan cselekedett.

 

A döntés jelentőségét jól jelzi, hogy az ország középső részén, a portugál történelmi Santarém kerületben található ipari létesítmény az ország második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója volt. A Zero nevű környezetvédő csoport szerint az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb forrásától való megszabadulás nagy jelentőségű nap volt Portugália számára – idézte a Reuters.

A lap arra is emlékeztetett, hogy a lépés kilenc évvel azelőtt történt, amikorra az ország célul tűzte ki a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetését, 2030-ra ugyanis szeretnének átállni a fenntartható energiatermelésre.

Belgium, Ausztria és Svédország az a három állam, amely megelőzte a luzitánokat a bátor, de egyáltalán nem elhamarkodott lépéssel. A cikk mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan az ország energiaszükségletének már így is jó 60–70 százalékát sikerül megújuló energiaforrásokból fedezni, még így is nagymértékben kénytelen fosszilis tüzelőanyagokra is támaszkodni.

Emiatt is félő, hogy az alig 2000 fős Pego település mellett, a Tejo Energia magántulajdonában lévő erőművet most fapellet elégetésére alakítják át. „Az előttünk álló kihívás most az, hogy a közműszolgáltatók nehogy azt a hibát kövessék el, hogy a szenet földgázzal vagy fenntarthatatlan módon előállított biogázzal helyettesítsék” – fejezte ki aggodalmát Kathrin Gutmann, a Europe Beyond Coal kampányának vezetője. A szervezet több civil szervezettel együttműködve folytat kampányokat a szénmentes jövő érdekében az egész európai kontinensen, többek között az Európai Unióban, a Nyugat-Balkánon, Törökországban és az Egyesült Királyságban.

A szén elhagyása csak azért, hogy a következő legrosszabb tüzelőanyagra váltsunk, egyértelműen nem jó megoldás” – mondta Francisco Ferreira, a Zero elnöke, majd hozzátette, hogy véleménye szerint a hangsúlyt a megújuló energiakapacitás gyors növelésére kell helyezni a szél- és napenergia terén.

Egy, a Reuters által júniusban megismert dokumentumtervezet szerint az EU fontolgatja szigorítani azokat a szabályokat, amelyek engedik megújulónak minősíteni a fa égetésével létrehozott energiát.

 

Illusztráció: Getty Images