HU | EN
MENÜ

Prága hidat épít és komolyan befektet a biciklis infrastruktúrába

2021. May 04.

Végleg beköszöntött a tavasz, a szép időnek köszönhetően egyre több a biciklis az utakon. A szezon közeledtével nemcsak a jó idő, de számos jó hír is érkezett a cseh főváros lakóinak.

Két alapból összesen 370 millió cseh koronát, vagyis átszámítva közel 5,2 milliárd forintot szán a prágai városvezetés a biciklis infrastruktúra fejlesztésére és ezzel a városi életminőség javítására – jelentette be a városháza a közelmúltban. Az összeget új bicikliutak tervezésére, hatástanulmányokra és építkezésekre fordíthatják.

Ebből a költségvetésből 21 kilométernyi új bicikliutat építenek, illetve fejeznek be 2021-ben. Ezenkívül olyan tanulmányokat és tervezéseket is finanszíroznak az összegből, amelyek jövőre megvalósuló utak előkészítéséhez szükségesek – további 8 kilométer út jöhet létre így. 

38 százalékos növekedés egy év alatt

A százmilliós beruházásokat a prágaiak közlekedési szokásainak tavaly tapasztalható változása indokolja – hangsúlyozta Adam Schneinherr alpolgármester, aki azt is kiemelte, hogy az utóbbi időszakban szignifikánsan nőtt a városi kerékpárosok száma.

A kerékpárhasználat a felmérések szerint összesen 38 százalékos növekedést mutatott az előző, vagyis 2019-es évhez képest. Schneinherr szerint 80 ezer újonc jelentkezett a forgalomban, ezzel már 340 ezer ember utazott így Prágában. Az alpolgármester elmondása szerint nem figyelhették tétlenül az eseményeket, és igyekeznek megadni minden szükséges támogatást a kerékpározó prágaiaknak.

Megtérülő befektetés

A városvezetés tisztában van azzal, hogy minden ilyen beruházással egyszersmind a lakók biztonságát, komfortját, a tisztább levegőt is támogatják, és másokat is arra ösztönöznek, hogy kevésbé szennyezzék a környezetüket. A város ezzel a testmozgás fontosságára és az általános jólétre is igyekszik rávezetni az ott élőket.

A város felmérte, hogy mit szeretnének a lakói, ezért az új utak mellett a komplett infrastruktúrát javítanák, amibe éppúgy beletartozik új javítóműhelyek nyitása, mint a kényelmes letámasztást és lelakatolást lehetővé tevő állványok telepítése. A prágaiak javaslatai alapján mini műhelyeket telepítettek például a legforgalmasabb utak mellé, ahol lehetőség van olyan kisebb beavatkozásokra, mint a váltók beállítása, a fékek javítása vagy a csavarok meghúzása.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot az érintett környékek iskoláival is, hogy támogassa a biciklivel járó diákokat és dolgozókat. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a város kifizeti az iskoláknak az esetleg hiányzó kerékpártárolókat vagy állványokat, ezzel is kényelmes feltételeket teremtve a kerékpárok mindennapos használatához.

A prágai városvezetés egyébként egy új gyaloghíd megépítését is tervezi, amely várhatóan 2022-ben kötheti össze a fejlődő Holešovice és Karlín negyedeket. A Moldva folyón átívelő híd a remények szerint a Štvanice-szigetet is beköti majd a város gyalogos- és kerékpáros-vérkeringésébe.

 

Borítókép: Getty Images