HU | EN
MENÜ

Sokan fizetnének többet a mikroműanyag-szűrős mosógépekért

2021. July 19.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint a vásárlók többsége hajlandó lenne többet fizetni azért, hogy ne szennyezzük tovább vizeinket. Ez biztató eredmény, most a gyártókon van a sor, hogy lépjenek.

 

Amikor műszálas ruhát mosunk, törvényszerű, hogy mikroműanyagok keletkeznek. Az apró szálacskák – hacsak nincsen szűrő a mosógépben – a csatornahálózatban, majd az élővízben folytatják „útjukat”. A szennyezés okozta probléma egyre nagyobb figyelmet kapott az elmúlt években, így talán nem meglepő, hogy sokan szeretnének ezen változtatni.

A külső szűrőket gyártó, szlovéniai alapítású Planetcare nevű cég még a tavasz folyamán készített online felmérést, amelyben a válaszadók 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne többet áldozni olyan mosógépért, ami képes kiszűrni a mikroműanyagokat – idézi az amerikai Forbes.com.

A megkérdezettek körülbelül harmada (29 százaléka) 10–20 dollárral, újabb harmada (36 százaléka) 20–50 dollárral, ötöde (18 százaléka) akár 50–100 dollárral is hajlandó lenne többet fizetni egy ilyen háztartási gépért.

A felmérésben 32 800-an vettek részt, többségük az Egyesült Királyságból, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából.

Mojca Zupan, a szlovéniai cég társalapítója és ügyvezetője szerint két biztató trend is látszik. Elmondása szerint, amikor 2016-ban megalapították a céget, még csak kevesen voltak tisztában azzal, hogy a mosás közvetlenül szennyezi az óceánokat. Ma ez változóban van. Másrészt az emberek egy része nemcsak tisztában van a problémával, hanem hajlandó tenni is érte, akár úgy, hogy többet fizet a termékekért.

A felmérés résztvevőinek több mint fele (56 százaléka) válaszolta azt, hogy tisztában van vele, hogy a műszálas ruhák mosásakor finom szálak szabadulnak el, amelyek végül a folyókba és a tengerekbe kerülnek.

A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők elsöprő többsége (97 százaléka) szerint a gépeket lehetséges felszerelni olyan szűrővel, ami képes orvosolni az ilyen jellegű környezetszennyezést, és a gyártók felelőssége lenne, hogy a gépeket eleve így dobják piacra.

Azt a kutatást készítő cég vezetője is hozzátette, hogy a résztvevők egy része eleve érdeklődik a téma iránt, ugyanakkor a válaszadók 44 százaléka nem volt tisztában a mikroszálas szennyezéssel, ami azt mutatja, hogy a felmérés nem kizárólag egyetlen csoportra korlátozódott. A válaszadók magas száma szintén azt biztosította, hogy a felmérés megbízható átlagolt eredményt adjon.

 

Borítókép: Getty Images