HU | EN
MENÜ

Sokat tehetünk azért, hogy az állatok is jól érezzék magukat a kertünkben

2021. July 05.

Az állatoknak vonzóbb kertet kialakítani egyáltalán nem luxus, és még csak nem is fáradtságos munka. Sokszor szinte csak egy mozdulat kell hozzá, és a környezetünk máris sokkal élőbbé, az ökológiai rendszer sokkal összetettebbé válik. Ehhez adunk néhány tippet!

 

Ha egy kert gondosan ápolt – vagy épp kietlen –, attól még közel sem biztos, hogy az állatok és növények egyformán jól érzik magukat benne. Sokszor nem is gondolnánk, hogy milyen kevés odafigyeléssel mennyivel élhetőbbé tehetjük a környezetünket.

 

Ültess!

Fákat, bokrokat, virágokat, magasra növő fűféléket. Persze az ültetést nem árt megtervezni, hogy a kertben legjobban hasznosuló növényfajokra essen a választásod.

 

Ne zárd be!

A kerítés dolga az, hogy lehatárolja a telket a külvilágtól – de ha túl jól sikerül, azzal kizárhatod a természetet. Ha teheted, építs olyan kerítést, amelynek kis résein a sünök még éppen beférnek, ezzel sokat tehetsz azért, hogy szabadabban vándoroljanak. A betonkerítés ráadásul nem túl szép, és a karbonlábnyoma is jelentős.

 

Tápláld a madarakat!

Nyáron kevésbé, de télen különösen fontos, hogy megfelelő élelemhez jussanak a madarak, különösen a városokban fészkelő, kisebb termetűek. Az etetőt vagy az itatót mindig olyan helyre tedd, ahol nem érik el a ragadozók! A madárbarát kerthez további tippeket is találsz, többek között itt.

 

Itasd is őket!

A városokban megtelepedő állatoknak sokszor nagyon nehéz folyadékhoz jutni. Helyezz ki egy sekély itatót, közepére köveket vagy ágakat téve, ami súlyként és leszállóhelyként is funkcionál. Szeretni fogják a madarak, és a méhek is hálásak lesznek érte!

 

Ne akard túl szabályosra!

Ha a pázsit úgy néz ki, mint egy skót golfpálya, az lehet szép, de biztosan nem kellemes az állatvilágnak. Ehelyett hagyd kicsit magasabbra nőni a füvet, és azzal is jót teszel, ha a sövény nem olyan szabályosra nyírt, mint egy francia kastélykertben. Ha a kertünk vonzó a rovarok számára, ezzel máris énekesmadarakat, békákat, denevéreket csábíthatunk oda.

 

Készíts bogárhotelt!

Lehet mohából, fenyőtobozokból, kéregdarabokból, szalmából, fatönkökből, kartonhengerekből. Jó program akár a gyerekekkel is!

 

Az avar betakar

A fák lehulló lombjait sokszor reflexszerűen összegyűjtjük, pedig fontos szerepet tölt be a természetben. Találd meg az egyensúlyt, ha a kert egy részét elrendezed, esetleg egy félreeső helyen hagyj meg némi avart is, az állatok hálásak lesznek érte!

 

Borítókép: Getty Images