HU | EN
MENÜ

Szlovák tervező óceántisztító ötletét díjazták, egy „nyolcadik kontinenst” telepítene a víz felszínére

2021. May 07.

Az óceánban kikötő hulladék problémája számos kutatót és tervezőt foglalkoztat a világban. Lenka Petráková szlovák építész előállt egy lehetséges megoldással, futurisztikus tervét a tengerek élővilága inspirálta, és ez az ötlete egy megmérettetésen már nyerőnek bizonyult. 

Minden évben 13 millió tonna hulladék köt ki az óceánokban. Elképesztő szám, és ez a szemétmennyiség lassan elegendő lesz ahhoz, hogy az óceánokban önálló „szemétkontinensek” jöjjenek létre. Sokan sokféle megoldással álltak már elő, de a probléma akkora, hogy önmagában a holland Boyan Slat által életre hívott és egy ideje már élesben működő The Ocean Cleanup nevű projekt sem lesz elegendő az óceánok gyors megtisztításához. 

Lenka Petráková a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen kezdte, majd tanulmányait az osztrák Universität für angewandte Kunst Wien, a Technische Universität Wien és a Southern California Institute of Architecture (SCI-Arc) hallgatójaként folytatta, és közel négy évig dolgozott a világhírű Zaha Hadid Architects londoni irodájában mint senior tervező.

Az általa megtervezett úszó sziget – amelynek a 8. kontinens nevet adta – az elképzelések szerint segítséget nyújt az óceánok megtisztításához és a tengeri élővilág egyensúlyának visszaállításához. Az úszó állomás műanyag-maradványokat gyűjt a víz felszínéről, és újrahasznosítható anyaggá alakítja azt.

A „kontinens” egymásba fonódó, szirom formájú egységekből és csápszerű elemekből áll, melyek a műanyag hulladékot begyűjtik és rendszerezik. Ez a forma a tengeri időjárás figyelembevételével készült (egyelőre papíron), mivel a szerkezeten könnyedén átfújhat a tengereken uralkodó erős szél.

Maga a szerkezet öt fő részből áll: gát, gyűjtőhelyiség, kutatási- és oktatási központ, üvegházak és lakóhelyiségek. Az árapályt és a napenergiát egyaránt hasznosító, futurisztikus sziget formavilágát a vízi állatok és növények inspirálták. Terve elnyerte a Jacques Rougerie Alapítvány pályázatának a tenger építészetéért és innovációjáért járó nagydíjat.

Az alapítvány névadója Jacques Rougerie francia építész-oceanográfus. A kétévente meghirdetett építészeti-művészeti pályázat következő körére már várják a jelentkezéseket, a későbbi díjazottakat ezúttal hat kategóriában 30 ezer euróval jutalmazzák. A díjátadó ünnepséget a tervek szerint 2021. december 1-jén tartják Párizsban, az Institut de France épületében. 

 

Borítókép: Lenka Petráková