HU | EN
MENÜ

Tradicionális lengyel bányászvárosban festettek fel szmogevő falfestményt

2021. július 09.

Katowice korábban szürke bányáiról volt ismert, ma már sokkal inkább színes falfestményeiről. A dinamikusan modernizálódó sziléziai nagyvárosban már olyan nagyméretű kép is található, amely képes a légszennyezés megkötésére.

 

Húsz évvel ezelőtt két bánya és egy acélmű működött a városközpontban. Jóllehet a bányászat és az acél máig fontos szerepet játszik a város életében, a fenti létesítmények ma már csak emlékeztetnek a város ipari örökségére, és a város mindinkább az innovációval, kulturális életével és modern gazdaságával igyekszik kitűnni.

A 289 ezer fős város agglomerációjában 2,1 millió ember él, és manapság az üzleti kiállítások és konferenciák egyik kedvelt célpontja, mely sok nemzetközi befektető figyelmét is felkeltette, 2022 júniusában pedig otthont adhat a World Urban Forumnak is.

A 19. század óta erős munkásosztállyal rendelkező város történelmi központja valóban látványos változáson megy keresztül, melynek egyik jeleként szinte minden sarkon feltűnik egy street art-alkotás. Az egyik nagyméretű falfestmény, mely a Kordeckiego Augustyna utca egyik történelmi lakóházának tűzfalán kapott helyet, különösen fontos üzenetet hordoz.

A népszerű lengyel művész, Jan Michał Raspazjan által festett alkotáson a természettel harmóniában élő, az ökoszisztéma középpontjában álló emberi alak látható. A kép azt a vágyott állapotot jeleníti meg, amikor az ember elkezd a természet szerves részévé válni, és fogyasztását felelős forrásokból valósítja meg.

De a festmény nem csupán szimbolikusan tesz a környezetért, mivel a felhasznált festékek úgynevezett fotokatalitikus rendszeren alapulnak. Ennek lényege, hogy az egyik összetevő, a titánium-dioxid magához vonzza és megköti a levegőben lévő szennyezőanyagokat. a becslések szerint ez az anyag akár egy évtizedig is javíthatja a környék levegőminőségét.

A városban különösen aktív a falfestő-szcéna, amit többek között a Ktowickie Murale nevű oldal is bizonyít. A honlapon a különböző művészek által megálmodott és kivitelezett muráliák között böngészhetünk, a gyűjtésben jelenleg közel 90 festmény látható.

 

Borítókép: Getty Images