Újra megvetheti lábát a hiúz Szlovéniában

2021. június 09.

Öt ország tizenegy szervezete vesz részt abban a nemzetközi programban, melynek célja, hogy megmentsék a Dinári-Alpok hiúzállományát a kihalástól. A Life Lynx nevű program keretében újabb két állat érkezett Szlovéniába. A most betelepített állatok segíthetnek az elszigetelt hiúzpopulációk összekötésében és a genetikai sokféleség megőrzésében.

 

Újabb két hiúz érkezett Szlovéniába abból a tizennégyből, amelyeket a Life Lynx nemzetközi visszatelepítési program keretében akarnak újra meghonosítani a Dinári-hegységben és a Délkelet-Alpokban. A tervek szerint év végéig további öt egyed érkezik az országba.

A Zois névre keresztelt hím és az Aida névű nőstény ragadozókat Romániából szállították Szlovéniába, és szabadon engedésük előtt egy kis időre karanténban tartották őket az észak-szlovéniai Jelovicában. A betelepített állatokat telemetrikus – műholddal követhető – nyakörvvel látják el, hogy meg lehessen figyelni viselkedésüket a természetben.

 

Life Lynx

Ez az alkalom azért is különleges, mert elősegíti a Dinári-hegység és az Alpok hiúzpopulációinak összekötését. A dinári populáció jelenleg izolált. Ezen további szabadon engedésekkel fogunk segíteni, de hosszabb távon nem ebben gondolkozunk” mondta el az állatok ünnepélyes szabadon engedése után Rok Černe, a Life Lynx-projekt koordinátora, a Szlovén Erdészeti Szolgálat munkatársa. A szakember hozzátette, hogy a hiúzpopulációk az Alpokon keresztül – Ausztria, Olaszország és Svájc erdeit is beleértve – lesznek összeköttetésben, ami hozzájárul a hosszú távú megmaradásukhoz és biztosítja a genetikai sokféleségüket.

A Life Lynx projektben öt ország tizenegy szervezete vesz részt, köztük a Szlovén Erdészeti Szolgálat. A két hiúz átszállításában az erdészeti szolgálat mellett a ljubljanai állatkert vett részt. A hiúzokra, amíg azok alkalmazkodnak a környezethez, a helyi vadászok is vigyáznak majd. Mivel nagyon félénk állatok, ezért fontos, hogy ne zavarják őket, ezért jelenlegi tartózkodási helyüket sem hozták nyilvánosságra, az embereket pedig felszólították, hogy ne közelítsék meg az állatokat – olvasható a projekt honlapján.

Zois és Aida áttelepítésével a harmadik sikeres évadát zárta a Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület (ACSB) romániai csapata az állatok befogásában. Eddig nyolc egyedet fogtak be a Life Lynex projekt keretében, hogy megmentsék a Dinári-hegység hiúzállományát a kihalástól. Idén januárban a román és szlovák partnerek hat egyedet cserkésztek be: két hímet és egy nőstényt Romániában, valamint egy hímet és két nőstényt Szlovákiában.

Az egyik hímet, amelyet január végén fogtak be Romániában, még márciusban az északnyugat-szlovéniai Pokljuka erdős fennsíkra szállították. A Júlia-Alpok Bioszféra Rezervátum közösség általános iskolásai Trisnek nevezték el, a Júlia-Alpok legmagasabb csúcsáról, a Triglávról. Tris még két Szlovákiában befogott nőstényre vár, mielőtt kiengedik a szabadba. Az ott befogott hímet Horvátországba szállítják majd.

Szlovéniában és Horvátországban is nagyon kisszámú hiúzpopuláció él, egymástól elszigetelten. Szlovéniában gyakorlatilag száz évvel ezelőtt kihalt a hiúz. A jelenleg három tucat egyedből álló hiúzcsoportot 1974-ben vadászok telepítették vissza. A projekt indulása óta a mostanival együtt hat hiúzt telepítettek át Szlovéniába és Horvátországba.

A Bohinji-hegységben szabadon engedett hiúzpárról videó is készült, amiből megtudhatjuk azt is, hogy melyik állat hagyta el elsőként a ketrecet és láthatjuk az első szabad pillanatokat is. A természetvédők, az erdészeti szakemberek és a vadászok elmondták, hogy nagyon remélik, hogy az állatok jól érzik majd magukat és hamarosan családot is alapítanak.

 

Éjszaka aktív

A 80-130 centiméter hosszúra növő, rejtőzködő életmódot folytató eurázsiai hiúz (Lynx lynx) Európa legnagyobb macskaféléje. Egy hím átlagosan 21 kilogramm, egy nőstény 18 kilogramm súlyt ér el. Sárgás, fekete foltokkal pettyezett bundájának alsó szőrzete igen tömött, selymes. Éjszaka is kiválóan lát, hallása szintén kimagasló. A hiúzok elsősorban nyulakra, rágcsálókra, őzekre, ritkábban rókákra és madarakra vadásznak.

A hiúz egykor egész Európában elterjedt volt, de a 20. század közepére szinte teljesen kiirtották őket. A visszatelepítési programoknak köszönhetően sikerült megfordítani a folyamatot. Az eurázsiai hiúz a legnagyobb példányszámban Szibéria erdeiben, Skandináviában, a lengyel Białowieżai Nemzeti Parkban és a Tátrában, valamint a Kárpátokban található meg. Magyarországon a létszámuk csekély, ezért fokozottan védett állatnak számítanak.

 

Borítókép: Getty Images