HU | EN
MENÜ

Van Praet: ilyen lesz a fenntartható városnegyed, ahol minden tízperces sétatávra van

2021. július 18.

Több hónapnyi tervezés és előkészítés után elkészült az új fejlesztési terv, az úgynevezett masterplan, így zöld utat kaphat a legújabb fenntartható városnegyed építése a kontinensen. A brüsszeli Van Praet elsőre nem túl kedvező adottságokkal rendelkezik, mivel a városi autópálya-körgyűrű és egy ingoványos ártér közelében helyezkedik el, néhány év múlva mégis vonzó környékké válhat, ami más városok számára is mintául szolgálhat.

 

A Neder-Over-Heembeek nevű negyed mindössze 4–5 kilométerre található légvonalban a brüsszeli városközponttól, nevezetesen az óvárosi rész közepén található Grand Place-tól. Nem tűnik nagy távolságnak, de a Van Praet híd (a térkép bal alsó sarkánál) és az Avenue des Croix du Feu (a térképen legalsó piros épületnél) közötti terület jelenleg úgy ismert, mint egy hatalmas tölcsér, ami összegyűjti és elnyeli a városi autóforgalmat.

A terület jelenleg nem túl vonzó, ugyanakkor a 27 hektár óriási városfejlesztési lehetőségeket tartogat, összekötve a zöldfelületeket és a vizet, nevezetesen a Neder-Over-Heembeek nevű negyed parkjait és a várost keresztülszelő csatornát. Az új épületeket a meglévő zöldfelületekhez illeszkedve tervezték meg, az új útvonalakat pedig az autók helyett a gyalogosok és a kerékpárosok szempontjai szerint.

Van Praet

Illusztráció: www.brussels.be / plusofficearchitects, Arcadis, Asymetrie

 

Minden 10 perces sétatávra

Az új fejlesztési terv értelmében a területen városi közpark, színház és sportcsarnok is helyet kap, ezzel igyekeznek elkerülni az újonnan épített lakónegyedek egyik gyerekbetegségét, amikor a szolgáltatásokért vagy a kultúráért távoli kerületekbe kell utazni, ezzel forgalmat generálva. A fejlesztési terv megalkotásakor az oktatásról sem feledkeztek meg, a területen bölcsőde is lesz, az új középiskolában pedig akár 700 diák is tanulhat majd egyszerre.

Mindez összhangban van a város azon tervével, hogy a lakosok minden alapvető szolgáltatást 10 perces sétatávon belül megtaláljanak. Az egyedülálló modell akár azt is lehetővé teszi, hogy a gyerekek úgy tanuljanak 18 éves korukig, hogy el sem hagyják a kerület határait – fogalmazott az egyik városvezető.

A tervezők arra is figyeltek, hogy különböző típusú otthonokat helyezzenek el a területen, amelyeket sétányokkal és kerékpárutakkal kötnek majd össze, ezzel biztosítva a különböző hátterű lakók – családok, diákok, pályakezdő fiatalok stb. – keveredését és az intenzív köztérhasználatot.

 

Árvízpark

A fejlesztési terv erőssége, hogy figyelembe veszi a terület adottságait. Így például a közeli, ingoványos, mocsaras részeket nem akarják megváltoztatni, a cél az urbanizált területek kialakítása helyett a természetes növényvilág és a biológiai sokféleség megőrzése és városszövetbe integrálása.

A terület egyik főútja – a lenti képen a sötétkékkel jelzett vonal – az Avenue des Croix de Guerre, egy néhol körforgalmakkal tarkított, viszonylag forgalmas főútvonal, ami a várost keresztülszelő csatornával párhuzamosan fut végig a kerületen.

Van Praet

Illusztráció: www.brussels.be / plusofficearchitects, Arcadis, Asymetrie

A szakértők és az önkormányzat együttműködésével készült rendezési terv ezt az utat nem hátrányként, hanem előnyként kezeli, mivel a jövőben egyfajta gyűjtőmedenceként szolgálhat a mind gyakoribb villámárvizek idején, szétterítve az esővizet a környező zöldterületeken. Ez a megoldás segít enyhíteni a vízelvezetési gondokat és lehetőséget teremt a víz jobb felhasználására.

A tervezett nyilvános park egyben árvízpark is lesz, vagyis úgy tervezik, hogy heves esőzés esetén alkalmas legyen az elárasztásra. Ehhez érdemes tudnunk, hogy a csatorna és Neder-Over-Heembek falu között mindig is mocsaras ártéri területek feküdtek. A tervezők úgy döntöttek, hogy a szabályozás helyett a körzet központi elemévé teszik a vizet, ami az éghajlatváltozás következményeivel szemben is ellenállóbbá teszi az új városrészt.

A fejlesztés első üteme öt év múlva készülhet el, de az első villamosvonal már 2024-ben keresztezi a – kép felső részénél található – Neder-Over-Heembeeket, ami így eléri a fejlesztési területet.

 

Borítókép: www.brussels.be / plusofficearchitects, Arcadis, Asymetrie