HU | EN
MENÜ

A természet védelme nem csupán a testünknek, de a lelkünknek is fontos

2021. October 22.

Közhelyes megállapítás, hogy a természetben töltött idő feltölti a lelket. A University of York kutatása szerint azonban ez a közhely is azért létezik, mert igaz.

 

Hogy az erdőkben sétálni jó, ezt sokan tudják, tapasztalják, az erdőfürdőzés pedig sok országban komoly mozgalommá nőtte ki magát. Ennek során nemcsak a színeket, hangokat, illatokat érzékeljük, de például a fák azon áldásos hatását is élvezhetjük, ami tulajdonképpen a rovarok miatt jött létre. A fák ugyanis különböző illóolajok termelésével védekeznek a kártevők ellen, melyek növelik a fehérvérsejtjeink számát és csökkenthetik a stresszhormonok szintjét a szervezetben, valamint javítják a koncentrációs képességünket. Az erdőfürdőzés hatása sokban hasonlít a teázáshoz.

Nos, minderre szükség is van. A világjárvány egyik utóhatása, hogy a hosszú bezártság és egyedüllét miatt a szokottnál többen tapasztaltak lelki és mentális nehézségeket. A magány okozta depresszió és kétségbeesés a korlátozások feloldásával múlhat ugyan, a sok rossz emlék, az elhunytak magas száma és az egész járványt megelőző, ám azóta sem felszívódó klímaszorongás azonban összességében megterhelheti a szervezetet.

Mi segíthet? Mondjuk egy kellemes séta a természetben, esetleg valamilyen közösségi program, ami a környezet megóvásáról szól. A University of York kutatói szerint 20 és 90 perc közötti időszakot kell eltölteni egy átlagos napon a természetben ahhoz, hogy helyre billenjen a pszichénk és kitisztuljon a sűrű mindennapoktól túlcsordult elménk. Mindezt úgy két-három hónapig érdemes ismételgetni a tökéletes hatás elérése érdekében. Ez jobb közérzetet és lecsökkent szorongást jelent – a teljes zen tehát mondhatni karnyújtásnyira van.

Azt már tudjuk egy ideje, hogy a természetben töltött idő jót tesz az egészségnek és a közérzetnek, a tanulmányunk viszont megerősíti az egyre gyűlő bizonyítékokat, melyek szerint a természet a mentális egészség megőrzésében is nagy szerepet játszik” – mondta Dr. Peter Coventry, a kutatást összegző tanulmány első szerzője. „Noha ezek a tevékenységek egyedül is hatásosak, az eredményeink azt mutatják, hogy csoportos elfoglaltságokkal még jobban működnek.”

Fotó: Getty Images

A természetvédelmi programokban való részvétel a kutatók szerint azért lehet még hatékonyabb szellemi torna a mezei erdőjárásnál, mert szorosabbra fűzi a kapcsolatunkat a helyi ökoszisztémákkal. Mindezen következtetésekre egyébként több mint 14 ezer természettel kapcsolatos időtöltésről szóló feljegyzés és 50 tanulmány elemzésével jutottak a kutatók.

Ami a fizikai egészség javulását illeti, az eredmények szerint ezt is fokozza a természettel való közeli viszony, de korántsem ugyanolyan arányban, mint azt a lelki egészség megőrzésében és fejlesztésében játszott szerepe láttán gondolnánk. Szóval a gyönyörű erdőkben nem árt néha edzeni és futni is.

 

Borítókép: Getty Images