HU | EN
MENÜ

Planet Budapest 2021 Összegzés

Tisztelt vendégünk

A korábbi évek Budapesti Víz Világtalálkozói széles körű tudással és tapasztalattal vérteztek fel bennünket. Ebben a szellemiségben szerveztük a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót is Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére és fővédnökségével, aki ezúton is tanúbizonyságot adott arról, hogy hiteles és elkötelezett képviselője az ügynek.

Bár a világjárvány megnehezítette a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megszervezését, ennek ellenére az eseményre közel 103 országból érkeztek résztvevők. Mindemellett hangsúlyozandó, hogy a Planet Budapest 2021 Közép-Európa legnagyobb környezetipari szakkiállításaként debütált.

Az esemény nem csak a diplomáciai döntéshozóknak, szakmai szereplőknek szólt, hanem tárt kapukkal várt minden, a fenntarthatóság iránt elkötelezett érdeklődőt.

Célunk nem az volt, hogy az egyes országok klímavédelmi, vagy környezetvédelmi teljesítményét hasonlítsuk össze, hanem hogy megmutassuk, mit tehet ebben a kérdésben a politika, mit tehet egy város, egy önkormányzat, és mit tehetünk mi, mint egyének, hogyha a jövőnk érdekében szeretnénk cselekedni.

A fenntarthatóság nem kötődik iparághoz, mindazonáltal minden területnek a stratégia szerves részét kell képeznie. A Planet Budapest 2021 rávilágított, hogy a világ minden pontján komoly igény van fenntartható megoldásokra, ami a közép-európai vállalkozások előtt is új perspektívát nyit.

Mindemellett meggyőződésünk, hogy a Világtalálkozó panelbeszélgetései során elhangzott, cselekvésre ösztönző párbeszédek jelentős mértékben előmozdítják a gazdasági és társadalmi kihívások fenntartható megoldását.

Az esemény számokban

A Világtalálkozó plenáris programjának 10 tematikus szekcióülésén közel 100, míg a Fenntarthatósági Expó szakmai programján 65 előadó vett részt. Az eseményre többek között hazánkba látogatott Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, és Mathias Cormann, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet főtitkára is.

A Világtalálkozón megjelent 40 magas rangú delegáció közel 250 kétoldalú tárgyalást folytatott le, melyek keretében 6 együttműködési megállapodás került aláírásra. A Szakkiállítás részeként a kiállító cégek összesen 3537 üzleti tárgyalást bonyolítottak le.

Több mint 30 országból érkeztek vendégek, hogy a Te Bolygód Közönségprogramok keretében megismerkedjenek a legújabb digitális technológiákkal és 11, a régióban kiemelt jelentőséggel bíró fenntartható fejlődési cél mentén betekintést nyerjenek a jövő mindennapjaiba. A megkérdezett látogatók, köztük sok iskolás arról számolt be, az expón látottak után ők is tenni akarnak a környezet védelméért.

A Jövő Hősei Ifjúsági Élményprogram keretében több mint 150 iskoláscsoport mehetett végig egy élő színházzal vegyített interaktív szabadulószobán, mely szemléletük formálása céljából játszva segítette a fiatalokat döntéseik következményeinek megismerésében.