HU | EN
MENÜ

Hatalmas hőszigetet alakítanak zöld oázissá a bécsi belvárosban

2021. May 26.

A Naschmarkt az osztrák főváros egyik ismert pontja, a piacot naponta helyiek és turisták ezrei keresik fel. A népszerű piacot egy 12 ezer négyzetméteres parkoló szegélyezte, ami nyáron a város egyik legnagyobb hőszigetét képezte a belvárosban.

A bécsi Naschmarktnál található óriási betonplacc 1972 óta működik parkolóként. A tizenkétezer négyzetméteres terület korábban a Naschmarkt szerves része volt, majd amikor elkészült a Wien-Inzersdorfi Nagybani Piac, a kor szellemiségének megfelelően parkolót alakítottak ki a helyén.

Mivel a terület kihasználtsága csupán 40 százalékos és az óriási betonfelület nyaranta szinte izzik a forróságtól, a bécsi városvezetés most úgy döntött, hogy a terület kétharmadán feltörik az aszfaltot és helyette zöld oázist hoznak létre sok hűsítő árnyékkal – közölte a bécsi városháza.

Az átalakítás során egy fedett, de nyitott piacterületet is kialakítanak – a tervek szerint zöldtetővel és napelemekkel –, ahol helyi termelők kínálhatják majd a regionális termékeket. A nagy népszerűségnek örvendő bolhapiac megmarad.

Naschmarkt / Stadt Wien

Forrás: Stadt Wien

 

A bécsiek a zöldre szavaztak

Az egykori parkoló funkcióváltásáról társadalmi párbeszédet kezdeményezett az osztrák főváros, ami már az indulásakor óriási érdeklődést váltott ki: egy hét alatt csaknem 2400 hozzászólás érkezett. Az eddigi válaszadók mintegy fele a környékbeli kerületek lakója, átlagéletkoruk 42 év.

A járványhelyzet miatt a lakosok főként e-mailben és online oszthatják meg ötleteiket és mondhatják el a területtel kapcsolatos elvárásaikat, de a városvezetés tízezer hagyományos levelet is kiküldött az érintett kerületek lakóinak.

Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, májusban és júniusban kis létszámú tájékoztató rendezvényeket is tartanak majd a lakosoknak, ahol a projektben résztvevő kerületek vezetőinek is lehet majd kérdéseket feltenni. A társadalmi párbeszéd 2021 júniusáig tart és ennek eredményei képezik majd az európai uniós tervpályázat alapját, amelyet várhatóan 2021 őszén írnak ki.

 

Borítókép: Ian Peezick / Unsplash