HU | EN
MENÜ

Kakaóbabból állít elő zöld áramot a világ legnagyobb termelője

2021. July 09.

Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóbab-termelője. Az országban egy új, ötletes módszert fejlesztettek ki, amellyel akár otthonok millióinak energiaellátását biztosíthatják a jövőben. Mindehhez az alapanyag már most is rendelkezésre áll.

 

Ha az ember megkóstol egy csokoládés desszertet, a benne található kakaó jó eséllyel elefántcsontparti termelőtől származik. A nyugat-afrikai ország a világ legnagyobb kakaótermelője, amely az összes termés közel 40 százalékát állítja elő.

Az iparág több mint 6 millió embernek ad munkát, és messze ez az ország legfontosabb terméke. Az előállított mennyiség évtizedek óta táplálja a fogyasztókat, de mostantól az ország energiaellátásához is hozzájárul.

Az értékes és ezért keresett kakaóbab csak kicsi része a teljes növénynek. A feldolgozott termést exportálják, a kagylóformájú külső héjat azonban eddig jobbára kidobták, évről évre növelve a hulladék mennyiségét.

Az eddig semmire sem használt növényi részeknek azonban fontos szerepet szánnak az ország megújuló energiaforrásai között. A korábban értéktelennek tartott héjakat egy biomassza-erőműben hasznosítják.

A létesítmény a kakaóbab-előállítás egyik központjában, Divo városában üzemel majd. Az erőműben a megmaradt héjakból készült biomasszát elégetik, ami így turbinákat hajt meg és elektromos áramot állít elő, csakúgy, ahogy egy hagyományos, fosszilis tüzelőanyagokkal működő erőmű.

A várhatóan 2023 elején elkészülő erőmű évente 46–70 MW elektromos áramot állít elő, amivel akár 1,7 millió fő áramigényét is képes fedezni. A megvalósíthatósági tanulmányok szerint ez a megoldás – összehasonlítva a meglévő energiaforrásokkal – 4,5 millió tonnával mérsékelheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Elefántcsontpart gyorsan növekvő energiaigényének 70 százalékát fedezik most földgázból. Ha a tapasztalatok kedvezőek lesznek, az országban kilenc hasonló üzemet építhetnek fel a kakaótermelő vidékeken. Az alapanyag már jelenleg is rendelkezésre áll.

A projekt a remények szerint nemcsak a földgáz egy részét válthatja ki, hanem új munkahelyeket teremt és abban is segíthet, hogy további jövedelemhez juttassa a gazdálkodókat, akik közül sokan a jövedelmezőbbnek tartott kaucsuk- és banántermelés felé fordultak az elmúlt években.

Elefántcsontpart egyébként nem az egyetlen termelő ország, ahol használják a módszert. Ghánában – igaz, kisebb méretekben – már alkalmazzák azokat a kis generátorokat, amelyek az elzárt vidéki területek áramellátásában segítenek. Az 5 kW kapacitású generátorokat a University of Nottingham szakemberei fejlesztették ki.

 

Borítókép: Getty Images