HU | EN
MENÜ

Krakkó példát mutat, megújuló forrásokból működtetik a várost

2021. May 02.

A lengyel városi hatóságok megkezdik a kizárólag megújuló forrásokból származó energia beszerzését. A város döntése értelmében az önkormányzati intézmények csak megújuló forrásokból származó energiával működnek az év második felétől. Sőt, az önkormányzat új szerződése értelmében a következő két éven belül Krakkó villamosait és elektromos buszait, valamint a közvilágítását is megújuló energiaforrások működtetik majd.

A fenntartható energiaforrások növekedése a város életében tudatos tervezés következménye. 2021. július elsejétől Krakkó önkormányzati épületei hozzájárulnak az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, amivel kétévente több mint 325 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását takaríthatják meg.

„Közel 6 millió lengyel zlotyit (átszámítva 473 millió forintot) takarít meg a város most lezárult villamosenergia-vásárlási pályázata a következő két évben” – nyilatkozta Tadeusz Trzmiel, a Krakowski Holding Komunalny SA igazgatóságának elnöke, a krakkói villamosenergia-beszerzési csoport vezetője.

Trzmiel azt is kifejtette, hogy elektromos motorokat és városi elektromos autótöltőket is működtetnek majd. De nem állnak meg itt, a város eltökélt abban, hogy az intézményei is környezetbarátabb megoldásokra álljanak át, így hamarosan az iskolák, önkormányzati hivatalok, sportarénák, múzeumok, színházak energiája sem származhat szén, földgáz, fűtőolaj vagy egyéb fosszilis tüzelőanyagokból.

A pályázatban kiválasztott nyertesnek vállalnia kell, hogy az energiaellátás kizárólag megújuló forrásokból álljon elő, biztosítékként kötelező lesz számára az Energiaszabályzó Hivatal elnöke által kiállított dokumentumokkal hitelesíteni az energia eredetét minden önkormányzati szervezet felé. A krakkói hatóságok azt is kiemelték, hogy az önkormányzati szervezetek által felhasznált energia 30 százaléka már most is nem fosszilis forrásokból származik.

 

Borítókép: Getty Images