HU | EN
MENÜ

Madárbarát kertet bárki kialakíthat, a természet meghálálja

2021. April 29.

Sokan szeretnek kertes házban élni, a zöld környezet, a természet közelsége szinte mindenki számára vonzó. Azonban kert és kert között is hatalmas különbségek lehetnek, így egyáltalán nem mindegy, hogy egy tujasorral beültetett, rövidre vágott pázsitos, még rosszabb esetben lekövezett udvarról, vagy pedig egy kis fantáziával kialakított, természetközeli kertről beszélünk. A madárbarát kert kialakítása egyáltalán nem ördöngősség, és ahol a madarak megjelennek, ott az egész kert megtelik élettel.

A madarak közelségét szinte mindenki szereti, a madarak énekeit vagy azt, ahogyan egy itatóban fürdenek, órákig el lehet nézni és hallgatni. Az országot járva mégis gyakori tapasztalat, hogy a kertek sokszor kihasználatlanok. Ahelyett, hogy a természet uralkodna bennük, sok kert kopár vagy éppen túl szabályosra nyírt – és ez nem csak a nagyvárosokban van így, sokszor vidéki házak udvarára is igaz.

Városi ember és madarak is élhetnek harmóniában, ehhez pedig csak apró lépések kellenek. A madárbarát kert kialakítása pedig nem bonyolult, sőt, nem is költséges dolog, így az alábbiakban most ehhez adunk néhány tanácsot.

Természetközeli növényzet

Ha a mértani elrendezésű, precízen ápolt kert hívei vagyunk és nagyobb kerttel rendelkezünk, akkor érdemes egy távolabbi, csendes részen elkezdeni az átalakítást. A cél, hogy egy sűrűn elágazó növényekből, fákból, cserjékből álló, nehezen áthatolható részt hozzunk létre, ami egyrészt fészkelőhelyül tud szolgálni, másrészt véd a városi madarak legnagyobb ellenségeitől, a macskáktól.

A kertben jól mutatnak és a madaraknak is hasznosak a bogyótermő növények, mint például a madárbirsek, a borostyán, a kecskerágók, a tűztövis, a bangitafélék, a juharfélék, a borbolyák, az egy- és kétbibés galagonya, a luc-, erdei- és feketefenyő, a hársak, a tiszafa, a berkenyék, vagy például a hamisciprusok. 

Minél sokszínűbb a kert, annál jobb. Ha lepke- és rovarbarát kertet szeretnénk kialakítani, ehhez érdemes orgonát, galagonyát, vadszőlőt, fagyalt, kökényt, ostorfát, húsos somot, fekete bodzát, gyöngyvesszőt, színes egynyári virágokat ültetünk, amit a természet hamar birtokba vesz, így a madarak természetes eleséget találnak, és így sokszor még külön etetésre sincs szükség. Ahol lehet, egy kis természetes avart is hagyjunk meg, ami szintén jó bogárlelőhely lehet számukra.

Fontos az is, hogy található-e gyep az udvarban, és ha igen, hogyan gondozzuk. Mindenki szereti a golfpályák látványát, ahol a fű milliméterre pontosan ugyanakkorára lett nyírva, azonban ez az élővilágnak nem sok jót jelent. Érdemes hagyni – legalább a kert egy távolabbi pontján – magasabbra nőni a füvet, így a talaj felső része kevésbé szárad ki, és rovarok, bogarak meg tudnak rajta telepedni. A gyepet az összegyűjtött esővízzel érdemes gyakran öntözni, így előcsalhatjuk a föld alól a gilisztákat, amiért hálásak lesznek a madarak.

Etetés és itatás

A madarak tavasszal és nyáron bőven találnak eleséget, így gilisztát, bogyókat, lehullott gyümölcsöket, a tartós hideg és a hó megérkezésével azonban fontos lehet az etetés megkezdése. Ehhez megfelelőek a különböző magvak vagy a boltban kapható cinkegolyó. A költési időszakban nem szabad etetni, ez a kis cinkékre nézve kockázatos is lehet.

Kevesen tudják, hogy az etetésnél sokkal fontosabb az egész éves itatás. Bárki megfigyelheti, hogy ha kihelyez egy tálka vizet, a madarak milyen gyorsan megtalálják. Ennek oka a természetes vízfolyások, állóvizek hiánya a városokban.

Az itatáshoz megfelelő egy kerti itató, egy nagyobb lapos tálka, vagy még ideálisabb esetben egy kis kerti tavacska. Az itatóban mindig legyen friss víz, amiről a legegyszerűbb úgy gondoskodni, ha összekötjük a virágok locsolásával. Ha egy kicsit mélyebb az itató, megfigyelhetjük a madarak játékos fürdését is, ami nagyon szórakoztató tud lenni.

Nem mindegy, milyen odú

Ha valaki azt gondolná, az ő kertjében nem lehet madárbarát környezetet kialakítani, hatalmasat téved. A legideálisabb, ha a madarak a növények között valódi élőhelyeket tudnak kialakítani, de ha erre nincs lehetőség, az előregyártott vagy házilag barkácsolt odúk is megfelelő védelmet nyújthatnak számukra. Az odúknak otthont adhat egy fa, néhány bokor, egy eresz, egy kerítés, egy oszlop, egy lugas, de akár még egy panelépület erkélye is.

A madárodúknak különböző típusai vannak, a madarak méretétől, életmódjától függően. Minden kertben érdemes többféle típust kihelyezni, mert más madárfajok telepedhetnek meg benne. A B típusút alapvetően fákra, nagyobb bokrokra jó kihelyezni, és a széncinegék, a kék cinegék, a barátcinegék, a mezei verebek és a házi verebek otthona lehet.

A C típusú odút az eresz alá, a terasz és a tornác tetejéhez helyezzük ki, hogy az ökörszem, a házi rozsdafarkú, a kerti rozsdafarkú vagy épp a barázdabillegető otthonává válhasson. A valamivel nagyobb méretű, D típusú odút fákra kell elhelyezni, és a búbosbankák, füleskuvikok, macskabaglyok, seregélyek lelhetnek benne otthonra.

Az odúk tájolása sem mindegy, ehhez érdemes átnézni a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által készített részletes összeállítást. Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen, mert ezeknél nagyobb esély van a beázásra, ami a hideg széllel együtt hátrányosan befolyásolja az odúk mikroklímáját. 

De létezik alternatív mód is madárlak kialakítására, ilyen például az úgynevezett harkálylak. Ha egy elszáradt fát ki kell vágni, és lehetőség van a törzs meghagyására 3-4 méter magasságban, az kiváló otthona lehet a harkályoknak. Ha növényekkel futtatjuk be, még látványos eleme is lehet a kertnek.

Táblát is kaphatunk érte

Aki a témában további tippeket is szeretne kapni, csatlakozhat a MME által meghirdetett Madárbarát kert programhoz. Ez nem más, mint egy módszertani gyűjtemény, ami abban segít, hogy megfelelő környezetet alakíthassunk ki a madarak számára. Ha valaki kevésbé szeret barkácsolni, az MME boltban egyébként különböző típusú madárodúkat, itatókat és etetőket is vásárolhat.

A Madárbarát kert programot családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok számára hirdették meg, de csatlakozhatunk a Madárbarát óvoda, Madárbarát iskola, Madárbarát munkahely és a Madárbarát panel programokhoz is. Közös pont, hogy az ezekben részt vevők egy kis táblácskát kapnak, amelyet a házuk falára szerelhetnek. 

 

Borítókép: Getty Images