HU | EN
MENÜ

Prága zöldebben utazik, újra belevág a metróépítésbe

2021. June 29.

A cseh főváros megkezdi az új, negyedik metróvonal építését Pankrác és Nové Dvory állomások között, jelentette be sajtóközleményében a prágai városháza június 17-én. A D jelű vonal sokat lendíthet a város közlekedésén.

 

A régóta tervezett új metróvonal egyelőre öt helyszínt érint majd a város déli részén, egészen pontosan Pankrác, Olbrachtova, Nádraží Krč, Nemocnice Krč és Nové Dvory állmásokat. A később megépítendő második szakasz kiépülése után összesen tíz állomás szolgálja majd ki az utasokat.

A vezető nélkül közlekedő, D jelű vonal (csehül: Linka D) a metróhálózat többi részéhez a Pankrác állomáson kapcsolódik majd, ahol a C jelű vonalra lehet átszállni. Az építkezés a tervek szerint 7 és fél évet vesz igénybe, a vonal pedig a kék színt kapja meg az eddigi piros, sárga és zöld vonalak után.

A fenti lesz a jelenleg futó legnagyobb közlekedési beruházás a Cseh Köztársaság területén. Az építkezés költsége a városvezetés becslései szerint 52 millió cseh koronát, vagyis mintegy 2 milliárd eurót tesz ki. A város főpolgármestere, Adam Scheinherr elmondta, hogy a finanszírozás érdekében bankokkal az Európai Unióval és az állammal egyaránt tárgyalásokat folytattak, amelyek általában társfinanszírozói az ehhez hasonló beruházásoknak.

A prágai metróvonal jelenleg 65,5 kilométer hosszú. Jóllehet a cseh főváros nem tartozik a legnagyobb városok közé Európában, metróvonalai mégis az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítják a kontinensen. A helyi tömegközlekedési vállalat, a DPP évente körülbelül 433 millió utast szállít, azaz átlagosan napi 1,2 milliót. Ez a szám vélhetően még tovább nő majd: az első szakasz megépítése után a vonalat tovább építik, így a kék metróvonal 10,5 kilométerrel növelheti meg a cseh főváros metróhálózatát, minden egyes nap utasok ezreit szállítva.

A prágai városvezetés egyúttal arra is számít, hogy – a világ más részeihez hasonlóan – a metróállomások környéke további fejlődésnek indul, így a befejezést követően a városi környezet és a közterület minősége javulni fog.

 

Borítókép: Getty Images