HU | EN
MENÜ

Régi amfiteátrumban nyit a lengyel méhek kertje

2021. May 14.

Méhészeti kertté alakítja egykori amfiteátrumát a lengyelországi Poznań. A város reményei szerint az elhagyatottan álló épületmaradvány ezzel a szokatlan ötlettel válhat a helyiek és a turisták kedvenc találkozópontjává, de a terület az iskolások oktatásában is szerepet kap majd.

Napozóágyak, pihenők, teraszok

A fejlesztés célja, hogy egy olyan átalakulást vigyen véghez, amely a fenntartható szemléletet állítja a középpontba és új funkciót ad egy romos területnek. Ennek érdekében a korábbi színház területén ágyásokat telepítenek, melyeket olyan növényekkel és virágokkal ültetnek majd tele, amelyek vonzzák a méheket.

A város tervei szerint a közelben napozóágyak, pihenők és kisebb teraszok is helyet kapnak, valamint kialakítanak egy kisebb vízesést is. A tervezés valóban nagyon körültekintő, külön figyelmet fordítanak például a kifinomult világítástechnikára, hiszen az nem zavarhatja az éjszakai állatok mindennapjait.

Testközelből nézhetik a gyerekek

A biodiverzitás mellett más fontos célt is szolgál a terület: oktatási helyszínként is működik majd, ahol a poznani iskolásoknak lehetőségük lesz egy látványos, valós élményre alapozva megérteniük, hogy a méhek védelme kiemelten fontos. A területen az építészeti elemekbe egy rejtvényt is elrejtenek majd: Morse-jelekből lehet összeolvasni egy titkos üzenetet.

Így újítják fel a lengyel Citadellát

A Warta folyó partján álló Poznań az egyik legősibb lengyel város, 500 ezernél több lakosával pedig az ötödik legnépesebb az országban. A Cytadela park neve a belvárostól északra található dombra utal, ahol a második világháború végéig állt a Winiary nevű erőd. Az épületet 1828 és 1839 között építették két elnéptelenedett falu, Bonin és Winiary helyén.

A budapesti Citadellához hasonlóan a 19. században épült erődítményt később egy közel tízezer hektáros városi parkká alakították és jelenleg is a helyeik kedvelt találkozási pontja. A terület több pontja emlékeztet még a katonai múltra: múzeum, temető és az egykori erőd néhány romja is látható.

A helyszín – a történelmi városközponttal együtt – szerepel a hivatalos nemzeti történeti emlékhelyek listáján (Pomnik Historii) is. A Winiary-erődöt a listában mint a 19. századi, újporosz erődépítés úttörő, eredeti alaprajzú épületét emelik ki.

Méhhotel akár a kertbe is

A virágok beporzásához elengedhetetlenek ezek a hasznos kis rovarok, de a környezetszennyezés és a vegyszerek folyamatosan csökkentik a világ méhpopulációját. A magányosan élő fajok számára viszont néhány perces munkával bárki készíthet méhhotelt, ezzel nemcsak a rovarok számára teszünk jót, de a környékbeli gyümölcsfák is meghálálják majd a gondoskodást.

A méhhotel főleg nagyvárosi kertekben, teraszokon lehet nagyon hasznos, de vidéki udvarokban, gyümölcsöskertekben is érdemes lehet telepíteni egy-két kis telepet. Rovarhotelt készen is vásárolhatunk, de néhány kezeletlen fadarabból vagy épp bambuszból magunk is elkészíthetjük őket.

A kész méhhotelt legalább egy méterrel a talajszint fölé, száraz és napos helyre érdemes kihelyezni.

Borítókép: Getty Images