HU | EN
MENÜ

Új rezervátum jött létre Magyarországon, ahol senki sem zavarhatja meg az erdő csendjét

2021. May 09.

A Föld ökológiai jövője szempontjából kulcsfontosságúak az erdők. Fennmaradásuk elősegítésében nagy szerep jut az úgynevezett erdőrezervátumoknak, amelyek sorát április óta egy újabb gyarapítja a Pilisi Parkerdő területén. A nagyjából 20 hektáros magterület faállománya 140 évesnél is idősebb.

Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében. Az erdőrezervátumok úgynevezett magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület teljesen érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdő.

Magyarországon jelenleg közel hetven erdőrezervátumot tartanak nyilván. A Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából Pest és Nógrád megye határán, egy Galgamácsa melletti területen alapítja meg a Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátumot – áll a társaság közleményében. 

Cser, kocsánytalan tölgy és molyhos tölgyfajok

Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a most alapított erdőrezervátum egy szép erdőterület, mely erdészeti, természetvédelmi szempontból a táj rendkívül értékes része.

A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya 140 évesnél is idősebb. Az erdőállomány gerincét különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják. A vegyes korúvá válás útján már elindult erdő változatos szerkezetű, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben. 

A területhez szervesen kapcsolódik a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik. Szintén a rezervátumhoz tartoznak a  tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet.

Az üzemi erdőrezervátum-hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése, ezzel a társaság azt a nemes hagyományt folytatja, amelyet a nagy erdész előd, Kaán Károly erdőmérnök a természetvédelem területén elindított.

A természetfilmeseket is megihlette

Az erdőrezervátumok életével egy idén bemutatott és gyorsan népszerűvé vált hazai természetfilm is foglalkozik. Az Amiről a fák suttognak című, 78 perces alkotásban az erdőrezervátumok titokzatos életével és ezernyi lakójával ismerkedhetünk meg, ezen belül is egy olyan érintetlen erdővel, ahová a stábon és a kutatókon kívül már régóta senki sem léphetett.

A természetfilmet Mátra, a Vértes, a Pilis fokozottan védett területein és a Bükkben, egy körbezárt erdőrezervátumban forgatták. A filmet rendező Takács Rita elmondta, hogy a másfél éven át tartó forgatás során szigorú szabályokat kellett betartaniuk, és minden lépésüket természetvédelmi őr kísérte, hogy még véletlen se essen kár például a virágokban vagy gombákban. 

A rendező hozzátette, hogy a filmben nem hangzik el az erdőrezervátum pontos helye, mivel így szerették volna megakadályozni, hogy az erdő háborítatlanságát bárki is megzavarja. A Filmdzsungel Stúdió filmjét a televíziós bemutatása óta már több mint negyedmillióan tekintették meg az interneten.

 

Borítókép: Getty Images