Videókkal segítenek a gazdáknak, hogy hogyan érdemes átállni az ökológiai gazdálkodásra

2021. december 10.

Talán mondani sem kell, hogy a biogazdálkodás fenntartása és a biotermelésre való átállás mennyire sokat jelenthet a termőföldnek, a környezetnek és végső soron nekünk, fogyasztóknak is, akik végül elfogyasztjuk a megtermelt javakat. Az átállás azonban nem is olyan egyszerű. Ebben komoly szerepet kap a jól működő gyakorlatok megismerésének és a hiteles szakmai információkhoz való gyors hozzáférésnek, hiszen az ökológiai gazdálkodás folyamatos tanulást igénylő, tudásalapú művelési módszer. Ezt tudják jól az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetnél is, ahol a szakemberek egy ezeddig 170 kisfilmből álló gyűjteményt állítottak össze, hogy így osszák meg a biogazdálkodás legfontosabb gyakorlati tapasztalatait az érdeklődőkkel.

 

A kisfilmekben hazai, tapasztalt és sikeres biogazdák mutatják meg a kertészetekben, szántóföldeken bevált jó gyakorlataikat, amelyeket az ÖMKi szakemberei egészítenek ki tapasztalataikkal. A mozgalmas, tavasztól őszig tartó mezőgazdasági munkák után a hosszabb téli estéken remélhetőleg több idő jut a tervezésre és a biogazdálkodásban bevált, jó gyakorlatok tanulmányozására – áll az intézet közleményében. És most lássuk a legnépszerűbb videókat néhány példán keresztül!

Minden a talajjal kezdődik

Hazánkban a talajok egyharmada erdőtalaj. De hogyan gazdálkodjunk az úgynevezett barna erdőtalajokon? Amikor humuszban gazdag talajt hoz a területünkre az erózió, mi vagyunk az amúgy káros folyamat nyertesei. Hogyan alakul ki a lejtőhordalék talaj? Hogyan ismerhetjük fel, mire használjuk, milyen módszerekkel műveljük? Miként segíti az élővilág a talaj kedvező szerkezetét?

A lejtőhordalékos és a barna erdőtalaj tulajdonságait bemutató felvételeken az ÖMKi kutatója egy kisebb talajtani utazásra invitálja a tanulni vágyókat. Ismerd meg a talajod!

Sorköztakarás és bio szőlőtermesztés

A klímaváltozás során egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, például forró, aszályos nyári napok és rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű csapadék. Már a csekély lejtésű ültetvények talaját is veszélynek teszi ki a víz- és szélerózió, ezért célszerű a sorközöket jól megválasztott és karbantartott takarónövényzettel borítani.

A Tokaj-Hétszőlő birtokon készített videó bemutatja, hogy milyen termesztési és környezeti előnyökkel jár az ÖMKi többéves kutatásán alapuló, többféle honos növényfaj magjából összeállított, virágzó szőlősorköz takaró magkeverék használata, és hogyan lehet eredményesen alkalmazni a keveréket.

Hogyan neveljünk életerős palántákat?

A palántanevelés sok kihívást, rengeteg apró trükköt tartogat és gondos odafigyelést igényel egy ökológiai szemléletű gazdaságban. Két videó is rendelkezésünkre áll az ÖMKi videótárában, hogy gyakorlati tapasztalatokat lessünk el a folyamat apró lépéseiről.

A Zsámboki Biokertben 2,5 hektáron és 2 ezer négyzetméternyi fóliasátorban zajlik csaknem húszféle növény, köztük káposzta, salátafélék, paprika és paradicsom palánták nevelése. A videóból elsajátíthatjuk a magok vetésének különböző technikáit, hallhatunk a tőzeg szerepéről, mennyiségének csökkentési lehetőségeiről és a növényvédelem bevált folyamatáról.

A Bolvári Biokertészet tulajdonosa érdekes életúttal, nagy léptékben vágott bele a biotermesztésbe, fő profilja a manapság trendi bébisalátalevelek termesztése. A bébispenót, a mángold, sóska, a porcsin mind ott vannak a termesztett növények között. Az évek során az anyagi források és a piaci igények kettőse határozta meg a fejlesztéseiket. Miként fóliáz, hogyan keltet és takar itt a gazda az ideális palántaméret és minőség eléréséhez? Hogyan reagál a piac változó mennyiségi és minőségi igényeire? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk, ha megnézzük a videót.

Bevált gyakorlatok az ökológiai burgonya- és szójatermesztésben

A kisfilmben bemutatott 30 hektáros biogazdaságnak sikerült megduplázni a betakarított burgonya mennyiségét. A vevői igényekhez igazodva sokféle magyar és francia fajtát termesztenek. Vajon mi a sikerük titka? A videóból megismerhetjük az ültetés, a takarás, a növényvédelem, a betakarítás és a tárolás fortélyait, valamint azt is, hogyan kezelik az ökogazdaságban a gyomokat.

Osztrák családi mezőgazdasági hagyományokra nyúlik vissza az a komoly szakmai munka, amely megalapozta a Virágzó Öko Kft. biogazdaság létrejöttét Győr-Moson-Sopron megyében. Napjainkban étkezési és takarmányozási célra termesztenek bioszóját, mellyel saját tapasztalatuk szerint, megfelelő technológia mellett, komoly profitra számíthat a termelő. Miként nevelnek aranylóan fénylő, tiszta, egészséges szója szemeket? Itt nézhetjük meg a videóban!

Az egészséges diótermés is lehetséges ökológiai védekezéssel

Az egyik kisfilm több mint húszéves dióültetvényekbe kalauzolja a nézőket. A száraz időjárás mellett manapság a dióburok-fúrólégy okozza a legnagyobb károkat a diótermesztésben. A kártevő már az ország minden pontján megtalálható és sokan azt gondolják, hogy ökológiai módszerekkel nehezen védekezhetünk ellene. A videó rácáfol az állításra: két tapasztalt termesztő cég mutat be kiváló eredményeket biztosító növényvédelmi technikát.

Ha valakit érdekelnek az ökológiai gazdálkodást érintő újdonságok, gyakorlati tippek, tanácsok, illetve elmélyedne a biogazdálkodás rejtelmeiben, érdemes feliratkoznia az ÖMKi Youtube-csatornájára, így minden új videófeltöltésről automatikus értesítést kaphat.

 

Borítókép: Getty Images